Umrla zbog "devijacije protokola", a lekari i dalje "leče"

Umrla je u 26. godini u Vojnomedicinskoj akademiji, zbog kako se navodi akutne plućne trombo-embolije.

Izvor: B92, Prva

Petak, 25.05.2018.

20:41

Umrla zbog

Roditelji Katarine Pavlović iz Rume ipak imaju razloga da veruju da je njihova ćerka umrla zbog komplikacija izazvanih tabletama "imuran" u kombinaciji s drugim lekovima.

Iako je i etički odbor VMA potvrdio propuste, lekari i dalje rade, a tužilaštvo ne reaguje.
Bila je student ekonomije za primer. Upisala master, prvo dete, ponos porodice. 2012. dijagnostikovan joj je ulcerozni kolitis.

To je bolest creva koja pogađa uglavnom mlade. Katarina i njeni roditelji u početku su želeli da izbegnu operaciju.

Kada je njeno lečenje preuzeo doktor Dino Tarabar, prepisana joj je eksperimentalna terapija iz Amerike, ali ne samo to.

“On je njoj dao lek Imuran, koji inače piju... Katarina ga je pila, jer joj je neko vreme pomagao”, kaže majka Biljana.

Iako terapija nije dala željenan rezultat, operaciju doktor Tarabar nije dozvolio. Katarinino stanje značajno se pogoršava početkom maja 2016.

Nekoliko dana kasnije umrla je na VMA.

Prema ugovoru koji je potpisala, terapija američke firme Fajzer nije smela da se prima u kompbinaciji sa drugim lekovima. To je utvrdio i Etički odbor Vojnomedicinske akademije.

“Kao sastavni deo terapije napisan je lek IMURAN, 50 mg, koji nije u skladu sa studijskim protokolom. Primena Imurana u studiji nije dozvoljena. Zaključak Etičkog odbora VMA je da se radi o devijaciji protokola”, navodi se u pismu Etičkog odbora.

Iako Pavlovići imaju dokumentaciju, kojom potvrđuju da je Katarini premisan Imuran, to nije bilo dovoljno da Sud časti lekarske komore oduzme licencu onima koji su napravili propust.

U toku snimanja priče stiglo je dugo očekivano rešenje.

“Zaključuje se da u činjenju ili ne činjenju prijavljenih lekara nema elemenata povrede profesionalne dužnosti, a nema dokaza ni za kršenje lekarske etike, pa je podnet predlog neosnovan i doneto rešenje u dispozitivu. Ovo je zaista sramota šta se radi kod nas”, navodi otac Željko.

Na odluku Suda časti lekarske komore će se žaliti. Podneli su krivičnu prijavu protiv doktora Dina Tarabara i doktorke Tanje Pecelj.

Međutim, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu ni posle godinu dana nije pokrenulo postupak…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: