Kocijas "na brifingu" u Vašingtonu, nešto se "kuva"?

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas sastao se u ponedeljak sa državnim sekretarom SAD Majkom Pompeom.

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2018.

07:04

Kocijas
Getty Images

Pred Kocijasov odlazak u Vašington, agencije su prenele da američki zvaničnici planiraju da s grčkim šefom diplomatije razgovaraju o pitanjima od bilateralnog i regionalnog značaja, s naglaskom na razvoj situacije u istočnom Mediteranu.

Nakon sastanka sa Pompeom izdato je saopštenje u kom je navedeno da je Pompeo pohvalio grčko rukovodstvo na njihovoj ulozi u regionu i na naporima koje ulažu u rešenju izazova na Balkanu i istočnom Sredozemlju, prenosi ANA.

Kocijas je naglasio da je neophodno održati bezbednost i stabilost u regionu i optužio Tursku za kršenje međunarodnog prava, pogotovo u slučaju Kipra. "Kipar ne sme biti viđen kao tzv. problem Ujedinjenih nacija, već kao suverena država sa specifičnim ulogama u regionu", rekao je Kocijas.

Pompeo i Kocijas, kako navodi ANA, nisu razgovarali o sporu sa Makedonijom o imenu, ali Kocijas je o tome razgovarao sa asistentom državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove, Vesom Mičelom.

"Jasno je da podržavamo potrebu da se usvoji jedno od imena koje je predložio Nimic i da nastavimo ka uvođenju strateškog plana za prijateljsku saradnju sa ovom državom pod njenim novim imenom. Niko nas ne pritiska, jer Grčka ima inicijativu u akcijama", rekao je Kocijas.

Planirano je i da se Kocijas, tokom posete SAD, sastane sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom i predstavnicima Kogresa, dok će se u Njujorku sastati sa generalnim sekretarom UN Antonijem Guterešom.

Gutereš i Kocijas će razgovarati o najnovijem razvoju dogadjaja kad je reč o kiparskom pitanju, kao i o pregovorima o imenu Makedonije. Novi trilateralni sastanak o imenu bivše jugoslovenske republike biće održan u četvrtak i petak u Njujorku, uz učešće Kocijasa i makedonskog ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova, kao i specijalnog posrednika UN za pitanje imena Makedonije, Metjua Nimica, navodi grčka agencija.

Predstojeći sastanak bi mogao biti poslednja šansa da Skoplje i Atina postignu sporazum o imenu Makedonije, ocenjuje grčki dnevnik "To Vima".

Kako "To Vima" navodi, dominiraju dva predloga - "Nova Makedonija" i "Gornja Makedonija" pa će se verovatno, kako zaključuje, pregovori voditi u vezi sa tim scenarijima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: