Merkel: Nisam pobornik datuma, o brzini odlučuju uslovi

Nemačka kancelarka Angela Merkel istakla je u Sofiji da o brzini pristupanja Zapadnog Balkana odlučuje ispunjavanje uslova, te da nije pobornik datuma.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.05.2018.

20:27

Merkel: Nisam pobornik datuma, o brzini odlučuju uslovi
Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinoviæ

“Nisam pobornik nikakvih datuma. Pristupni proces je nešto što mora biti zasnovano na ispunjavanju uslova i obaveza, i ne radi se o vremenskom horizontu, već o tome šta je postignuto, na primer u vladavini prava, borbi protiv krupcije, rešavanju bilateralnih sporova. Slovenija i Hrvatska i dan danas imaju još spor oko granice. To ne želimo da se više dešava u EU“, poručila je nemačka kancelarka u Sofiji.

Merkel je, na konferenciji za štampu posle Samita EU-Zapadni Balkan, kazala da je na današnjem skupu bilo reči o saradnji i evropskoj podršci za važne infrastrukturne projekte, a da nije doneta nikakva odluka o pitanju proširenja.

“Odluka o proširenju biće doneta na Savetu EU u junu. Jasno je da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju jasnu perspektivu pristupanja“, poručila je ona.

Merkel je ukazala da je Samitu prethodnio niz aktivnosti, te da je i sama imala sastanke sa više predsednika i premijera regiona, dodajući da je to bila faza intenziviranja odnosa sa Zapadnim Balkanom.

Naglasila je da je veoma vazhno povezivanje, to jest infrastrukturni projekti, jer se pokazalo da tamo gde se ljudi susreću postoji manje tenzija.

“Zato verujem da treba brzo da napredujemo u toj oblasti“, podvukla je ona.

Merkel je izrazila zadovoljstvo što je mogla da čuje da razgovori Grčke i Makedonije dobro teku i da su obe zemlje ukazale da je ostvaren znacajan napredak, iako nisu još na cilju.

“Bilo bi poželjno da se resi pitanje imena, jer od toga mnogo zavisi Makedoniji“, rekla je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: