"Nijedan Aleksandar u Srbiji nije preživeo na vlasti"

Beograd -- Aleksandar Vučić je u velikom intervjuu za Fajnenšel tajms izjavio da se njegov kabinet u Predsedništvu nalazi na mestu gde je kraljevski par 1903. pogubljen.

Izvor: B92, Nedeljnik
Podeli
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

"Kralj Aleksandar i kraljica Draga su bačeni sa ovog balkona. Nijedan Aleksandar nije preživeo na vlasti", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru za britanski Fajnenšal tajms.

Kako se navodi, taj razgovor započet je na balkonu njegovog kabineta u Predsedništvu Srbije, upravo na mestu gde je kraljevski par 1903. godine pogubljen.

“Sa balkona sedišta predsednika u sumornom Novom dvoru u Beogradu, Aleksandar Vučić posmatra pod konac uređenu baštu. Sa ovog mestu, kaže šapatom, srpski kralj Aleksandar i kraljica Draga bačeni su kada je izvršen vojni puč. Kada se kralj uhvatio za ogradu, odsekli su mu prste, a telo njegove žene je osakaćeno. ‘Nijedan Aleksandar nije preživeo na vlasti’, kaže gospodin Vučić, s prizvukom melodramatike u glasu”, piše Fajnešal tajms, a prenosi "Nedeljnik".

FT podseća i na ubistvo premijera Zorana Đindića i zaključuje da je evropska budućnost Srbije, odnosno njena zapadna orjentacija daleko od sigurne, "trnovit je put Srbije koja je tradicionalno uvek bila između velikih evropskih sila, Rusije i Osmanlijskog carstva".

Osim toga, FT ističe da je Vučić osvojio 55 odsto glasova na prošlogodišnjim predsedničkim izborima, zbog čega je “gospodar političke arene”.

Kako navode, “devet televizijskih ekrana u njegovoj kancelariji sugerišu na to da je on čovek koji vodi računa o svemu – i svima”.

Vučić je za Fajenšel tajms pričao i Kosovo kojim je, kako kaže, "opsednut".

"Opsednut sam Kosovom. Bez rešavanja tog problema, sve što sam postigao do sada neće biti održivo. Prva kriza će nas ubiti", kaže Vučić za FT u tekstu koji je objavljen na sajtu ovog lista.

Politika

strana 1 od 276 idi na stranu