Slučaj ubijenog mladića "trese" RS, formiran anketni odbor

Narodna skupština Republike Srpske usvojila sinoć zaključke koje je predložila vladajuća većina, prema kojima je stanje bezbednosti u RS stabilno.

Izvor: B92

Petak, 11.05.2018.

06:56

Slučaj ubijenog mladića
Screenshot

U zaključcima vladajuća većina priznaje da pojedinačni slučajevi, poput nerazrešene smrti 21-godišnjeg mladića izazivaju zabrinutost i gnev građana, zbog čega su pozvali nadležne institucije da taj slučaj što reše.

Oni traže da se razjasne "sve nedoumice i nejasnoće" u vezi sa smrću mladića, kako bi se zadovoljila pravda, pritom posebno apostrofirajući ulogu tužilaštva.

Navodeći da pružaju podršku porodici nastradalog mladića, poslanici vladajuće većine u usvojenim zaklučcima navode da su protiv politizacije tog slučaja, pozivajući opozicione poslanike, kao i gradjane, koji ovaj slučaj komentarišu na društvenim mrežama, da daju punu podršku institucijama da rasvetle ovaj slučaj.

U zaključcima je najavljeno pokretanje pojedinačne odgovornosti svih, ako se utvrdi da su načinili propuste u istrazi. Doneli su i odluku o formiranju skupštnskog anketnog odbora, koji bi razmotrio ovaj slučaj.

Nije prihvaćen predlog opozicionih stranaka da se zbog propusta policije u istrazi smrti mladića smene ministar policije Dragan Lukač i ostali iz vrha MUP RS.

Ovi zaključci usvojeni su posle celodnevne rasprave na posebnoj sednici, koja je zakazana na zahtev opozicionih poslanika.

Na sednici je razmatran dokument o stanju bezbednosti u Banjaluci i Republici Srpskoj - "Pravda za Davida - pravda za sve".

Poslanicima se na početku obratio otac stradalog mladića Davor Dragičević, koji je naveo da je njegov sin otet, brutalno mučen, silovan, udavljen i na kraju bačen u kanalizaciju.

On je optužio vrh policije RS i tužioca Dalibora Vreću, kao i patologa Željka Karana, da su pokušali da zataškaju ubistvo.

Glavni okružni tužilac Želimir Lepir rekao je da tužilaštvo sa novim timom MUP-a vodi novu istragu o smrti Davida Dragičevića, te da su obdukcioni nalazi poslati na veštačenje u Zagreb.

Mladić David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo beživotno telo je pronadjeno 24. marta na ušću rečice Crkvena u Vrbas.

Dva dana kasnije, 26. marta, načelnik Uprave za organizovani kriminal Darko Ilić izjavio je da se mladić u noći kada je nestao prvo potukao sa grupom mladića, potom opljačkao jednu kuću u naselju Lauš, a potom upao u rečicu Crkvena.

On, kao i direktor policije RS i ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavili su potom u nekoliko navrata da u smrti mladića nema elemenata krivičnog dela.

Od 26. marta svako veče u 18 časova na Trgu Krajine u Banjaluci se skuplja nekoliko hiljada gradjana traćeći istini o smrti mladića i pravdu za njega.

Osnovana je i fejsbuk grupa "Pravda za Davida" koja trenutno broji više od 230 hiljada članova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: