Petak, 27.04.2018.

11:44

"Predaja KiM otvara pitanje stvaranja 'velike Albanije'"

"Odricanje od Kosova i Metohije bi destabilizovalo čitav region i otvorilo bi pitanje stvaranja "velike Albanije", rekao je predsednik DSS Miloš Jovanović.

Izvor: Beta

On je u autorskom tekstu za dnevni list Danas istakao da je albanski premijer Edi Rama nedavno izneo ideju da bi Kosovo i Albanija trebalo da imaju zajedničkog predsednika, čime se destabilizuju i Makedonija i Crna Gora.

"Prihvatanjem secesije Kosova i Metohije takođe se nastavlja paranje Srbije i nakon Kosova na red sasvim izvesno dolaze jug centralne Srbije i Raška oblast, a može se ponovo otvoriti i vojvođansko pitanje", rekao je predsednik DSS.

Prema njegovim rečima, time bi "osudili sebe i svoju decu da se narednih decenija i dalje bavimo geopolitikom i sukobima umesto da se bavimo uređenjem naše zemlje - promenom političkog sistema, ekonomijom, pravnom državom, zdravstvom, kulturom, školstvom, demografijom".

"Zamrznuti konflikt - tj. situacija u kojoj više nema oružanog sukoba, ali nema ni konačnog političkog rešenja, predstavlja jedini razuman izbor za Srbiju danas", ocenio je Jovanović.

Lider DSS-a je istakao da prava Srba na Kosovu i Metohiji ne mogu da se zaštite tako što će Srbija kao država iščeznuti sa Kosova i Metohije ili što će se na bilo koji način dati legitimitet secesionističkoj tvorevini - pravno obavezujućim sporazumom, stolicom u Ujedinjenim nacijama ili na bilo koji drugi.

"Mora se snažno reafirmisati uloga međunarodnog prava i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN kao jedine važeće i pravno obavezujuće međunarodne norme", dodao je Jovanović.

On je kazao da Srbiju kosovski problem ne sprečava da promeni izborno zakonodavstvo, da se izbori sa korupcijom, da očisti zemlju od divljih deponija.

"Kao što nas evropska retorika srpskih elita ne oslobađa odgovornosti da mislimo svojom glavom i shvatimo da nam Evropa neće pomoći, ne samo zato što je danas reč o mrtvom projektu, već prvenstveno zato što niko ovu zemlju neće urediti (niti može, niti hoće, niti treba) sem nas samih", kazao je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Svet

Amerika se predomislila: "Povlačimo"

Sjedinjene Američke Države su povukle licence kompanijama kao što su Intel i Kvalkom za isporuku 4G čipova za laptopove i mobilne telefone kineskom proizvođaču telekomunikacione opreme Huavei Technologies, ​​rekla su tri izvora.

9:51

9.5.2024.

1 d

Podeli: