Svet 1

11.05.2024.

9:00

Zapad "provalio" Putina: Sateliti otkrili gde će smestiti nuklearke u Belorusiji VIDEO

Ako Rusija premesti oružje na ovu lokaciju, to bi bilo prvi put da ga skladišti van zemlje od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Izvor: japantimes.co.jp

Zapad "provalio" Putina: Sateliti otkrili gde će smestiti nuklearke u Belorusiji VIDEO
Shutterstock/zef art

Podeli:

Novo dodat sistem protivvazdušne odbrane. Karakterističan bezbednosni punkt. I trostruka ograda oko bunkera. Ove nove bezbednosne karakteristike i druge nadogradnje u skladištu municije u centralnoj Belorusiji otkrivaju da Rusija tamo gradi objekte u kojima bi mogle da budu smeštene nuklearne bojeve glave.

Rusija već ima nuklearne bojeve glave na svom tlu koje su bliske Ukrajini i zemljama NATO-a, ali čini se da postavljanjem nekih u Belorusiju, Rusija pokušava da naglasi svoju nuklearnu pretnju i pojača svoje nuklearno odvraćanje.

Ruski predsednik Vladimir Putin pomenuo je takvu lokaciju početkom prošle godine, rekavši da će Rusija uskoro završiti izgradnju "specijalnog skladišta za taktičko nuklearno oružje" u Belorusiji.

Njujork tajms je analizirao satelitske snimke i fotografije i razgovarao sa stručnjacima za nuklearno oružje i kontrolu naoružanja, kako bi pratio novu izgradnju, koja je počela u martu 2023. godine.

Lokacija se nalazi 190 kilometara severno od ukrajinske granice u vojnom depou pored grada Asipoviči.

Neke od tamo nedavno izgrađenih struktura imaju karakteristike koje su jedinstvene za nuklearna skladišta u bazama u Rusiji.

Na primer, nova, visoko bezbedna zona je okružena sa tri sloja ograde, pored postojećeg bezbednosnog perimetra cele baze.

Još jedan signalni znak je natkriveni prostor za utovar povezan sa onim što izgleda kao skriveni podzemni bunker iz sovjetske ere.

Hans Kristensen iz Federacije američkih naučnika, koji je analizirao lokaciju, rekao je da nuklearni razvoj u Belorusiji "izgleda da je osmišljen da uznemiri najistočnije zemlje članice NATO-a, ali da Rusiji neće dati značajnu novu vojnu prednost u regionu"

Ne postoji konsenzus definicija taktičkog nuklearnog oružja, za razliku od strateškog oružja većeg dometa. Ali Rusija definiše taktičko oružje kao ono sa dometom do 300 kilometara (oko 186 milja). Pošto su nuklearni programi toliko tajnoviti, moguće je da u Belorusiji postoje druge lokacije na kojima Rusija skladišti bojeve glave — a Kremlj je možda čak i premestio neke na lokaciju u Asipovičima, iako sve indicije govore drugačije.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

22 h

Podeli: