Brnabićeva za HRT: Nisam Vučićeva produžena ruka

Prvi put otkako je postala premijerka Srbije Ana Brnabić dala je intervju hrvatskom mediju. Za HRT ona je govorila o problemima nestalih i pitanju granice.

Izvor: B92, HRT
Podeli
screenshot/HRT
screenshot/HRT

Na sajtu HRT intervju je, kao najvažnija vest, prenet pod naslovom "Premijerka Srbije Ana Brnabić ekskluzivno za HRT: Nisam Vučićeva produžena ruka".

Granica na Dunavu jedno je od otvorenih pitanja u odnosima Hrvatske i Srbije. Na nedavnom sastanku hrvatske predsednice Kolinde Grabar-Kitarović i srpskog predsednika Aleksandra Vučića dogovoren je rok od dve godine za rešavanje problema granice.

Premijerka Brnabić rekla je da je vlada odredila sastav izaslanstva za vođenje pregovora o granici s Hrvatskom. Istakla je i kako je zadovoljna efikasnošću s kojom su dve vlade počele da rade posle sastanka i posete predsednika Vučića Hrvatskoj.

"Nadam se da nećemo ići na arbitražu i da ćemo u tom roku od dvie godine bilateralnim razgovorima uspeti da nađemo rešenje", rekal je Brnabićeva.

U rešavanju odnosa između Hrvatske i Srbije ključno je i pitanje nestalih.

"To je svakako jedno od najtežih i najvažnijih pitanja za porodice tih ljudi, a generalno i za odnose između Hrvatske i Srbije. Nakon sastanka i posete predsednika Vučića Hrvatskoj, i predsednik Vučić i predsednica Grabar-Kitarović imali su sastanke s porodicama nestalih. To su hrabri državnički potezi, a obe vlade treba da prate implementacijom dogovorenog. Drago mi je i da će hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković posetiti Beograd 23. marta kada će razgovarati i sa srpskom ministarkom pravosuđa Nelom Kuburović i to će biti jedno od pitanja. Verujem da će se to spustiti na nivo radne grupe i da ćemo početi s radom na tome da se što pre reši", rekla je Brnabićeva.

Na konstataciju da hrvatska zajednica u Srbiji kaže da su učinjeni pomaci nabolje po pitanju statusa manjna u Srbiji, ali da ne odustaju od garantovanog mesta u parlamentu na osnovi sporazuma o međusobnoj zaštiti manjina iz 2004. godine, Brnabićeva je rekla:

"Nisam za to da svaka nacionalna manjina obavezno dobije po jednog predstavnika u parlamentu, zato što mislim da smo mi razvili mehanizam da na neke druge načine, institucionalne načine u potpunosti zaštitimo pravo i slobode nacionalnih manjina".

Na pitanje da li joj smetaju prozivke da je produžena ruke predsednika Aleksandra Vučića, Brnabićeva je rekla da je njen odnos sa Vučićem odličan i da joj ne smetaju prozivke.

"Odnos sa predsednikom Vučićem je odličan i na taj odnos gledam kao na jednu od najvećih snaga Srbije. Mnogo se konsultujem sa predsednikom Vučićem zato što je on čovek koji, po mom mišljenju, najbolje poznaje Srbiju. Ne znam nikog ko bolje poznaje Srbiju, njene građane, geografski svako mesto, budžet Srbije. Ne smetaju mi prozivke, ja znam ko sam i šta sam i rezultati će ostati iza mene, a ako ne ostanu rezultati - oni su bili u pravu", zaključila je premijerka Srbije.

Politika

strana 1 od 280 idi na stranu