Barbadosu poslata nota: "Zar na Sretenje?"

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo je protestnu notu Ministarstvu inostranih poslova i spoljne trgovine Barbadosa.

Izvor: B92

Petak, 16.02.2018.

14:37

Barbadosu poslata nota:
Ilustracija: Thinkstock

U noti se navodi da je u Beogradu “sa zaprepašćenjem” primljena vest o odluci Barbadosa da prizna nezavisnost Kosova.

“Ovakav nerazuman i neočekivan akt dolazi u momentu kada mnoge zemlje u svetu, od kojih i neki bliski susedi Barbadosa, preispituju i povlače odluke o priznanju tzv. države Kosovo. Ona svakako neće doprineti postizanju konačnog i obema stranama prihvatljivog rešenja za pitanje statusa Kosova, koje, prema ocenama i onih zemalja koje su bile među prvima koje su priznale nezavisnost Kosova, tek predstoji", navodi se u noti, saopšteno je iz MSP.

Srbija, kako se navodi, posebno uvredljivim ocenjuje činjenicu da je odluka o priznanju saopštena na Dan državnosti Republike Srbije - 15. februara.

"Ovakva odluka, od države koja je imala nesebičnu podršku Beograda na svom putu ka dekolonizaciji, sa kojom je uspostavila diplomatske odnose još 1977. godine, smatra se kratkovidom odlukom aktuelne vlasti, suprotnom principima međunarodnog prava i stavovima koji su izneti u nedavnim bilateralnim kontaktima prdstavnika dveju vlada, a o njenim motivima se može samo nagađati”, navodi se u protestnoj noti MSP Srbije.

Kosovski predsednik Hašim Tači i šef diplomatije Bedžet Pacoli objavili su da je Barbados priznao Kosovo što je, kako navode, "najbolji rođendanski poklon".

Podsećamo, prvi zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli objavio je krajem januara da je Gvineja Bisao ponovo potvrdila da je priznala nezavisnost Kosova.

Ranije je u medijima ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio da je Gvineja Bisao povukla odluku o priznanju Kosova iz 2011. godine.

Inače, premijer te zemlje Umaro Sisoko je prilikom posete Beogradu naveo da ta zemlja nikada nije priznala Kosovo.

Pre toga je Surinam odlučio da povuče priznanje Kosova, a prva zemlja koja je to učinila je Sao Tome i Principe.

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost, što je do sada priznalo nešto više od 100 zemalja sveta. Od tada Kosovo je postalo član nekoliko međunarodnih organizacija poput MMF-a, Svetske banke i FIFA, ali ne i deo Ujedinjenih nacija.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama to su, između ostalog, Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: