Veto Ivanova na zakon o jezicima

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je da neće potpisati Zakon o upotrebi jezika.

Izvor: B92

Sreda, 17.01.2018.

20:08

Veto Ivanova na zakon o jezicima
Foto: Thinkstock

Tim zakonom se proširuje upotreba albanskog u institucijama i organima države na teritoriju cele zemlje.

Ivanov je rekao da je odlučio da ne potpiše ukaz o proglašenju tog zakona jer je nepravedan i represivan i jer favorizuje samo albanski jezik.

"Ovim zakonom se uvodi veoma skup paralelizam u svim organima državne vlasti što vodi ka njhovoj potpunoj blokadi i nefunkcionalnosti. U uslovima blokade postoji opasnost da se otvori pitanje ustavnog redefinisanja i ugrožavanja unitarnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Makedonije", rekao je Ivanov.

Predsednik Makedonije je poslao pismo parlamentu - Sobranju, u kojem poslanike obaveštava da neće potpisati ukaz, a dostavio je i detaljno obraloženje te svoje odluke.

Ivanov je pozvao poslanike da pažljivo razmotre njegove primedbe da bi se došlo do sveobuhvatnog rešenja za unapređenje prava na upotrebu jezika, a da se pritom ne stvaraju podele.

Vladajuća koalicija Socijademokratskog saveza Makedonije i najveće partije Albanca u Makedoniji DUI je ranije najavila da će, ako Ivanov ne potpiše ukaz, ponovo izglasati isti Zakon o jezicima, koji nakon toga automatski stupa na snagu bez potreba da ga potpiše predsednik.

Sobranje Makedonije je novi Zakon o jezicima donelo 11. januara, a glasanje su bojkotovali poslanici najveće opozicione partije, nekeda vladajuće VMRO DPMNE. Za taj zakon je glasalo 69 od 120 poslanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: