Nova godina, rat kriminalaca traje: Prva likvidacija 1. 1.

Beograd -- Obračun crnogorskih kriminalnih klanova odavno se prelio na ulice Beograda i drugih gradova u Srbiji, a novi dokaz je likvidacija u prvom danu nove godine.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Kako je rekao direktor policije Vladimir Rebić, ubistvo muškarca na Vračaru 1. januara oko 23h je najverovatnije deo "obračuna kriminalnih grupa".

Rebić je rekao da je državljanin Crne Gore D. B. odranije poznat policiji u obe zemlje.

Rebić je dodao i da jeste činjenica da uprkos manjem broju ubistava u Srbiji (30 odsto) postoji niz događaja povezanih s kriminalnim klanovima i njihovim sukobom.

Televizija N1 je odmah posle ubistva objavila da je ubijeni D. B. povezan sa "kavačkim klanom" i da prvi rezultati istrage ukazuju na to da je u pitanju nastavak obračuna crnogorskih kriminalnih klanova.

U javni diskurs su se reči "Škaljarci" i "Kavači" posebno ugnezdile 2017. godine, a u poslednjih 18 meseci skoro da nije bilo veće vesti u srpskim medijima pod rubrikom Hronika da se bar jedna od te dve reči ne pojavi.

U pitanju su dva sukobljena klana koja su, kako navode stručnjaci, nastala podelom tzv. "Kotorskog klana" 2014. godine, nakon što je u Valensiji "nestalo" između 200 i 300 kilograma kokaina, vrednosti oko 15 miliona evra.

Pročitajte još: Škaljarci i Kavači - u Beogradu gori sukob dva klana

"Rat" se rasplamsao početkom 2015. godine, a za početak ozbiljnog sukoba smatra se likvidacija Gorana Radomana na Novom Beogradu 2015. godine, čemu je prethodilo dizanje u vazduh jednog automobila u Podgorici.

"Radoman je ubijen u noći između četvrtka i petka kod lifta podzemne garaže u Ulici Jurija Gagarina 26a, gde ga je sačekao ubica sa 'heklerom' i u njega ispalio 25 hitaca", objavio je tada "Blic".

Nepune dve godine kasnije, na čelo srpske policije zvanično je došao Vladimir Rebić, koji je u prvom intervjuu od preuzimanja funkcije za "Nedeljnik" rekao da je "crnogorski klan najjači i najopasniji u regionu".

"Mislim da smo na dobrom putu da rešimo to ubistvo (Aleksandra Stankovića) i raskrinkamo sve te organizovane kriminalne grupe koje deluju na području većih gradova u Srbiji, pre svega u Beogradu i Novom Sadu, gde imamo uvoz kriminala iz nama susednih republika", rekao je Rebić za "Nedeljnik".

Slične izjave zvaničnika javnost je čula više puta od tada, ali češće nakon neke od likvidacija, nego u brojnim policijskim akcijama.

"Škaljarci" i "Kavači" su se do 1. januara 2018. spominjali na desetine puta, a u žiži su posebno bili kada je ubijen Aleksandar Stanković, poznat kao Sale Mutavi, jedan od vođa navijača Partizana.

On je izrešetan u svom audiju kada je krenuo iz teretane, a dvojica ubica su u njega iz kalašnjikova ispalila 60 metaka.

"Iako je imao pancir i znao da mu se sprema likvidacija, Stankoviću to nije pomoglo", pisali su mediji.

Iz vrha ministarstva unutrašnjih poslova tada je rečeno da iza ubistva Stankovića stoje crnogorske kriminalne grupe i da će se država obračunati sa njima.

Kako je objavio B92, posle toga mnogi državljani Crne Gore proterani su, a nekima je zabranjen ulazak u Srbiju, dok su se neki sklonili u Novi Sad.

Ipak, dokaza da iza ubistva Stankovića stoje Crnogorci, barem sa sudskim epilogom, nije bilo.

"Škaljarci" su povezivani sa nizom drugih slučajeva, pa se o pripadnicima tog klana pričalo kada je policija uletela u poznati restoran "Durmitor" i uhapsila deset osoba, zatim kada je "bentli" presekao kolonu predsednika Aleksandra Vučića u septembru, a ponovo nakon nasilja na fudbalskom derbiju.

Slike isprebijanih huligana su obišle svet, baš kao i informacija da su u pitanju državljani Hrvatske, "koje je neko angažovao da izazovu nerede". Dan kasnije se u "Novostima" pojavila informacija da iza svega stoji izvesni Filip Korać, "vođa škaljarskog klana i naslednik Luke Bojovića".

Ministar policije Nebojša Stefanović je sredinom oktobra 2016. godine, nakon ubistva Stankovića javno objavio rat mafiji i mafijaškim grupama, a poseban fokus dat je na zapleni narkotika.

Nešto više od 12 meseci kasnije, Stefanović je pred novu godinu rekao da je tokom 2017. zaplenjeno više od četiri tone nаrkotikа, kao i da su smаnjeni stopa kriminаlitetа i povećаn broj policаjаcа.

"Tim je neumorno radio da bi svаko dete u Srbiji bilo sigurno i da bi svаki grаdjаnin osetio dа Srbijа nаpreduje", naveo je Stefаnović u čestitki.

Hronika

strana 1 od 117 idi na stranu