Moskva: Protest 1.000 ljudi na Putinov rođendan

Moskva -- Pristalice ruskog opozicionih lidera koji se nalazi u pritvoru Alekseja Navaljnija okupile su se u Moskvi pozivajući ruskog predsednika da se povuče.

Izvor: Tanjug
Podeli
Freeimages
Freeimages

Oni su pouzvali da Vladimir Putin pusti Navaljnija da se kandiduje za predsednika.

Oko hiljadu pristalica Navaljnija okupilo se po tmurnom i kišovitom danu u centru Moskve na Puškinovom trgu uzvikujući "Rusija će biti slobodna" i "Rusija bez Putina", prenosi Rojters.

Kako navodiagencija, veličina ovog skupa u Moskvi i ostalih skupova širom Rusije izgleda mnogo skromnije kada se uporede sa masovnim protestima u Rusiji koje je poveo Navaljni u martu i junu i koji važe za najveće proteste u Rusiji od 2012. godine.

Kako je AFP prethodno izvestio, Navaljni je ranije danas pozvao svoje pristalice da izađu na skupove širom zemlje povodom Putinovog rođendana kako bi protestovali protiv njegove vlasti.

Jedan od demonstranata nosio je plakat na kom je bila slika Putina kako sedi na planini novca sa natpisom "Srećan rođendan lopove mali!"

Navaljni, koji je izjavio da namerava da se kandiduje na predsedničkim izborima u martu naredne godine, očekuje proteste u oko 80 ruskih gradova, a pored Moskve i u Putinovom rodnom gradu Sankt Peterburgu.

Rojters navodi da je u planu veliki protest u Putinovom rodnom gradu Sankt Peterburgu kasnije u toku dana.

Navaljni, 41-godišnji advokat školovan na američkom Jejlu, osuđen je u ponedeljak u Moskvi na 20 dana zatvora zbog toga što je u više navrata prekršio zakon o organizovanju javnih skupova.

Vlasti u Moskvi i Sankt Peterburgu su odbile da dozvole demonstrantima da se okupe u centru grada, pa bi, procenjuje AFP, mitinzi mogli da se završe nasiljem.

Svet

strana 1 od 12991 idi na stranu