Kuburovićeva šalje pismo Hagu – Mladić da se leči u Srbiji

Ministarka pravde Nela Kuburović uputiće pismo Tribunalu u Hagu u kojem će zahtevati da se Ratku Mladiću omoguće svi adekvatni medicinski uslovi lečenja.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 30.08.2017.

12:33

Kuburovićeva šalje pismo Hagu – Mladić da se leči u Srbiji
Getty images

Navodi se da je takav zahtev upućen s obzirom na to da je teško bolestan, na šta su ukazali članovi njegove porodice i branilac.

Kako je rečeno Tanjugu u Ministarstvu pravde, ministarstvo će podržati predlog branioca da se Ratku Mladiću, ukoliko je to potrebno, odredi privremeno puštanje na slobodu radi lečenja u Srbiji.

Vlada Srbije će, kao i do sada za svakog svog građanina, dati Tribunalu potrebne garancije, koje se traže u takvim slučajevima, u skladu sa zahtevom i zakonskim procedurama, ukazali su u Ministarstvu pravde.

Prema pisanju Sputnjika, postoji opasnost da Mladić premine u haškoj ćeliji.

"Zbog teškog zdravstvenog stanja u kome se nalazi ratni vojni komandant Republike Srpske, srpski ministri su rešeni da učine sve što je do zvaničnog Beograda, da se deluje brzo i da se spreči najgori scenario", navodi se na sajtu Sputnjika.

Proceduralno, nakon zahteva Vlade Srbije, Tribunal bi mogao da zatraži garancije Beograda kako bi general Mladić mogao da se leči u našoj zemlji.

U tom slučaju, srpski ministri bi odmah izdali sve potrebne garancije Hagu, a Mladić bi ubrzo dobio najadekvatniju moguću zdravstvenu negu u našoj zemlji, navodi Sputnjik.

Podsetimo, Mladić je imao dva moždana udara, infarkt, a lekari su zabeležili i da je imao moždani poremećaj TIA koji može da uslovi nastanak novog moždanog udara.

Njega su u Hagu pregledali ruski lekari 2015. i tada je utvrđeno da on teško može da prati tok suđenja.

Proces generalu Mladiću počeo je u Hagu 16. maja 2012. Optužen je za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajevu kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce pripadnika Unprofora, 1992-95.

U dve tačke, general Mladić optužen je za genocid, a preostale mu na teret stavljaju progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, prisilno premeštanje stanovništva, nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca.

Ta krivična dela, kvalifikovana kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, počinjena su u 15 opština širom BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: