Makedonija u NATO već 2018, spremni i da budu BJRM

Skoplje -- Severnoatlantska alijansa planira da do proleća 2018. primi Makedoniju, rekao je Sputnjiku izvor upoznat s tokom pregovora o stupanju Skoplja u NATO.

Izvor: Sputnjik
Podeli

"Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg planira da sredinom jula poseti Skoplje i razgovara o tome. Cilj NATO-a je da do proleća 2018. godine ta zemlja bude primljena u Alijansu", rekao je sagovornik agencije.

Prema njegovim rečima, na tome aktivno rade SAD.

"Juče se ambasador SAD u Skoplju sastao sa ministrom odbrane Makedonije i takođe razgovarao o tome. Vašington poziva Skoplje da krene na ustupke, i sudeći po svemu — oni su spremni na to", rekao je izvor.

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je ranije da je spreman da zemlja stupi u NATO pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, na čemu insistira Grčka, kako bi ubrzao i integracije republike u EU.

"Postoje dva načina — ili rešenje problema, ili da pod privremenim pozivom uđemo u NATO, a da predložimo pregovore sa Grčkom, zbog problema koji Grčka ima sa našim ustavnim imenom, za integraciju u EU. Oni znaju da za nas postoji podjednaka težnja ka EU“, izjavio je Zaev u intervjuu MRT.

Makedonija se pridružila tzv. "akcionom planu za pripremu članstva u NATO-u" 2009. godine.

Protekle srede premijer Grčke Aleksis Cipras čestitao je Zaevu stupanje na dužnost i potvrdio stav Atine u sporu oko imena Makedonije. Danas je šef makedonske vlade saopštio da očekuje u narednim mesecima posetu Skoplju generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji "otvara vrata državi za punopravno članstvo u Severnoatlantskoj alijansi".

strana 1 od 130 idi na stranu