Finiš trke u Francuskoj, šta sa sobom vuče Le Penova VIDEO

Predsednički izbori u Francuskoj ulaze u samu završnicu.

Izvor: B92

Utorak, 02.05.2017.

16:11

Finiš trke u Francuskoj, šta sa sobom vuče Le Penova VIDEO
Foto: GettyImages

Dok istraživanja Emanuelu Makronu daju sigurnu prednost, uoči sutrašnjeg televizijskog duela kandidata centra i šefice ekstremne desnice ipak raste tenzija. Glavne teme do sada su bile ekonomska situacija, spoljna i odbrambena politika, a sad je na red došla i Evropska unija.

Evropa iz desnog ugla nema istu perspektivu kao kada se gleda iz sredine. Marin le Pen i Emanuel Makron završnicu svoje kampanje usmerili su ka evropskom pitanju.

"Marin le Pen vuče jedno đule koje je sama sebi stavila a to je da je bila protiv EU i da se ceo njen politički program koncipirao na izlasku iz zone evra. Međutim upravo je to užasno nepopularno u francuskom javnom mnjenju. Što se tiče Makrona, on je svestan da ovakav sistem kakav postoji u EU ne zadovoljava takođe građane. on je pristalica EU, ali shvata da ta EU mora da se reformiše", smatra Slobodan Zečević sa Instituta za evropske studije.

Emanuel Makron uoči izbora ima veću podršku birača.

"Naravno da sam zabrinut. Kada pogledam ko su joj prijatelji ili saveznici - mađarski premijer Viktor Orban, lider partije "Pravo i pravda" Jaroslav Kačinski, predsednik Rusije Vladimir Putin - nisam uopšte impresioniran. To su sve režimi koji ne poštuju lične i političke slobode. Francuska je na prekretnici i programi koje nas dvoje nudimo su potpuno drugačiji", kazao je Makron.

"Emanuel Makron je bio toliko siguran u svoju pobedu da je mislio da će drugi krug biti kao šetnja po parku, da će kampanju voditi iz automobila pod policijskom pratnjom, izbegavajući da stane na crveno. I to sve posle slavlja u luksuznom restoranu u društvu kavijar-levice i snobova. Pa ipak, kandidat sistema mora da se bori", navela je Le Penova.

Ni Makron ni Le Penova ne odustaju od trke.

"Postoji određena dinamika izborna. I ne ide mu u prilog, ta dinamika ide u prilog Marin le Pen. On je loše izašao iz prvog kruga i loše ušao u drugi krug. Marin le Pen je pripremala sukob protiv mondijalizma protiv predstavnika finansija, ona tako karakteriše Makrona i ima argumente za to. I dobija, 1 - 2% u poslednje vreme. Uostalom nije svejedno ako pobedite 52 sa 48 i 60 prema 40", dodao je Zečević.

Dvoje kandidata stavove i argumente će razmeniti direktno u skoro trosatnom televizijskom duelu zakazanom za sutra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: