Sukobi u Varšavi zbog predstave Olivera Frljića

Poljska policija intervenisala je zbog aktivista krajnje desnice koji su sprečili ulaz u pozorište u Varšavi na predstavu "Prokletstvo" Olivera Frljića.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 22.04.2017.

08:52

Sukobi u Varšavi zbog predstave Olivera Frljića
Ilustracija: Thinkstock

Predstavu "Prokletstvo" Katolička crkva i konzervativne sredine u toj zemlji smatraju "bogohulnom".

Više desetina mladih demonstranata uzvikivali su "Ovo je svetogrđe!" i "Dolaze beli ratnici, nacionalisti i katolici".

Nezadovoljni građani su bacali petarde i dimne bombe te nosili zastave dveju manjih stranaka krajnje desnice, prenela je Hina. Kako mediji navode policija je zbog toga morala da ih "grubo rastera".

Kako se navodi, poljska policija morala je silom da prokrči put publici i uhapsila je devetoricu iz grupe radikalnih poljskih nacionalista koji su blokirali ulaz u pozorište i bacili unutra petarde.

Nekoliko desetina aktivista ekstremističkog Radikalnog nacionalnog bloka i Narodnog pokreta postavilo je živi zid na ulazu u pozorište da svojim telima spreče gledaoce da udju na predstavu, skandirajući "Bog, čast, otadžbina" i "Narodno-katolička revolucija".

"U hol pozorišta ubacili su dve petarde. Sve je puno dima. Na momenat su prodrli u pozorište. Pokušali su da blokiraju ulaz i spreče publiku da udje u salu. Pojavila se policija, pokušavali su da odvuku nacionaliste. Na ulaz su došli i glumci i zajedno sa gledaocima nastojali da uklone blokadu. Ali oni su za tren opet prodirali u ulaz", kazao je za list Gazeta viborča jedan od gledalaca Marćin Jašinjski.

Grupica starijih katoličkih vernika podržavala je pokušaj blokade ispred zgrade u tihim molitvama, kao i svake večeri kada je Frljićeva predstava na repertoaru.

"Ne želim nijednoj drugoj religiji da se o njoj igra tako uvredljiva predstava. Policija nije smela da razbija protest već da spreči izvodjenje predstave. Katolička javnost mora da protestuje, to je javni teatar, finansiraju ga poreski obveznici", kazao je poljskoj državnoj televizji TVP jedan od ekstremista organizatora blokade Kšištof Bosak. Predstava je po adaptiranom tekstu poljskog autora Stanislava Vispijanskog premijerno izvedena 18. februara, a u petak uveče sve ulaznice su bile rasprodate.

Počela je nešto kasnije kako bi gledaoci mogli da uđu.

Nakon prizora oralnog seksa kip pokojnog poljskog pape je obešen s pločom "zaštitnik pedofila".

Poljsko državno tužilaštvo je nakon premijere u februaru otvorilo istragu o toj, kako se navodi, smišljeno provokativnoj predstavi koja obrađuje složene veze Poljaka i Katoličke crkve.

Predstavu je uticajna Poljska katolička crkva i deo Poljaka protumačili su kao svetogrdje, jeres, vredjanje verskih osećanja i nacionalnog dostojanstva Poljaka zbog scena oralnog seksa sa lutkom voljenog poljskog pape Jovana Pavla II sa napisom "zaštitnik pedofila" a poljsko tužilaštvo pokrenulo je protiv režisera i ansambla istragu.

Frljić čije predstave su i ranije izazivale u Poljskoj kontroverze osmislio je "Izopštenje na osnovu tekstova poljskog slikara i pesnika Stanjislava Vispjanjskog a Teatar povšehni postavio kao pokušaj da proveri koliko je uopšte moguće u Poljskoj osporiti neraskidivo jedinstvo crkve i države i pružiti otpor tome da odluke klera i Poljske katoličke crkve rukovode odlukama svetovnih institucija i upliću se u živote pojedinaca.

Zbog hajke na njega i glumce i pretnji fizičkim nasiljem Frljić je zaštitu za varšavsko pozorište zatražio od Evropske komisije a njenog šefa Žana Kloda Junkera pozvao da EU stane u zaštitu slobode govora i umetničkog izraza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: