Granatiran konzulat Poljske u Ukrajini, prst uprt u Rusiju

Kijev -- Na konzulat Poljske u Lucku na zapadu Ukrajine noćas je ispaljena granata u trenutku kada je u zgradi bilo samo obezbeđenje.

Izvor: Beta
Podeli

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadora Ukrajine u Varšavi i sprema protestnu notu.

"Granata je pogodila poslednji sprat i napravila je rupu prečnika 70 centimetara. Udarila je 20 centimetara iznad prozora prostorije u kojoj je spavao čovek. Da je udarila niže, desila bi se strašna tragedija", rekao je poljskim medijima konzul u Lucku Kšištof Savicki.

On je rekao da se radi o profesionalnom terorističkom napadu na konzulat.

Lokalni ukrajinski mediji naveli su da je eksplozija bila tako jaka da se čula u selu udaljenom šest kilometara.

Ambasador Ukrajine u Varšavi hitno je pozvan u poljsko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Od ukrajinskih vlasti očekujemo pojačanu zaštitu naših diplomatskih predstavništava, kao i hitnu istragu, hapšenje i kažnjavanje krivaca", saopštilo je ministarstvo.

Šef poljskog Biroa za nacionalnu bezbednost Pavel Soloh rekao je da je napad na konzulat provokacija, a on kao i predsednik Senata poljskog parlamenta Stanjislav Karčevski upiru prstom u Rusiju.

"To je vrlo uznemirujuća situacija. Konzulat je blizu granica sa Poljskom, to je zapadna Ukrajina. Nesumnjivo je to provokacija. Pitanje je ko stoji iza nje i sa kakvim ciljem. Poznat je kontekst agresije Rusije protiv Ukrajine", kazao je Soloh.

Karčevski je takođe izjavio da je ubeđen da "treća" strana pokušava da pogorša odnose Poljske i Ukrajine.

Poslednjih meseci u Ukrajini su nekoliko puta oskrnavljeni spomenici i groblja Poljaka, žrtava etničkih čišćenja i masakra od strane ukrajinskih nacionalista i nacista u vreme Drugog svetskog rata, a ukrajinski zvaničnici optužuju Rusiju da ona finansira te vandalske napade na groblja, kako bi sukobila Poljsku i Ukrajinu.

strana 1 od 496 idi na stranu