Turska poslala još tenkova u Siriju, povlače se Kurdi

Ankara -- Posle ulaska turske vojske na sever Sirije radi započinjanja operacije protiv ID, još najmanje deset turskih tenkova je danas prešlo sirijsku granicu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Tenkovi će se pridružiti kontingentu od desetak turskih tenkova kako bi izvršili operaciju turske vojske nazvanu "Štit Eufrata", a čiji je cilj da se na severu Sirije poraze džihadisti, kao i kurdski pobunjenici, prenela je agencija AFP.

Viši turski zvaničnik, koji je želeo da ostane anoniman, najavio je da će po potrebi na to područje biti poslato još tenkova.

Slanje turskih tenkova na sever Sirije deo je operacije "Štit Eufrata", koja je ostvarila prvi uspeh sinoć kad su sirijski pobunjenici uz pomoć turskih specijalnih snaga, tenkova i vojnih aviona uspeli da osvoje Džarablus, jedno od poslednjih uporišta džihadista na sirijsko-turskoj granici.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je Turska juče rano ujutro počela operaciju protiv ID, ali i protiv kurdske milicije na severu Sirije, kako bi se trajno okončali problemi na granici, javlja AFP.

"Od 4 h naše snage su počele operaciju protiv terorističkih grupa Daeš (ID) i PYD (Kurdska partija za demokratsku uniju)", rekao je Erdogan u govoru u Ankari.

Turska kopnena vojska, uz podršku vazdušnih udara međunarodne koalicije, juče je pokrenula operaciju u kojoj učestvuju avioni i tenkovi, s ciljem da istera džihadiste ID iz sirijskog pograničnog grada Džarablusa, koji se nalazi preko puta turskog grada Karkamisa, saopštila je kancelarija turskog premijera.

Operacija, pod nazivom "Štit Eufrata", počela je juče ujutro sa artiljerijskom vatrom turskih snaga na desetine ciljeva ID u okolini Džarablusa.

Turski ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala izjavio je da Turska neće dozvoliti ekstremističkim grupama da prete zemlji, ali da smatra da pretnja ne dolazi samo od ID, već i od drugih terorističkih organizacija, navodi Rojters.

Prema Alinim rečima, Turska je počela operaciju kako bi oslobodila Džarablus i osigurala svoju bezbednost.

On je naveo da Turska ne može "samo da sedi i posmatra", te da je "zakonsko pravo Turske i u njenoj je nadležnosti" da preduzme akciju.

Kako je istakao, operacija će trajati dok se ne otkloni pretnja i ne nestane teroristička opasnost na turskoj granici.

Pročitajte još: Šta se krije iza turske ofanzive u Džarablusu?

Keri javio Čavušogluu: Povlače se sirijski Kurdi

Snage sirijskih Kurda počele su da se povlače istočno od Eufrata, što je bio jedan od ključnih zahteva zvanične Ankare nakon što je u sredu poslala svoju vojsku na istok Sirije kako bi osvojila ključno uporište Islamske države uz granicu, saopštilo je tursko Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju Ministarstva se navodi da je šefa turske diplomatije Mevluta Čavušoglua o tom povlačenju snaga sirijskih Kurda obavestio američki državni sekretar Džon Keri jutros u telefonskom razgovoru, prenela je agencija AP.

Osim što ima za cilj da zaustavi džihadiste, ulazak turske vojske na teritoriju Sirije ima za cilj i da spreči širenje snaga sirijskih Kurda, navodi američka agencija.

Sirijski Kurdi, koji imaju podršku SAD, bore se protiv džihadista u Siriji, uspeli su da zauzmu gotovo čitavo područje na severu Sirije uz granicu sa Turskom.

Potpredsednik SAD Džozef Bajden je juče upozorio da će snage sirijskih Kurda izgubiti američku podršku ako se ne povuku istočno od Eufrata.

strana 1 od 620 idi na stranu