"Šta ako Rusija napadne Švedsku?"

Stokholm -- Važni javni objekti u Švedskoj nisu zaštićeni od moguće agresije Rusije, smatraju u švedskoj Službi za javnu bezbednost.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Elektronska komunikacija, snabdevanje strujom i vodom i krizni planovi oblasti su u kojima treba da se preduzmu hitne mere, piše u izveštaju koji je sastavila Služba za javnu bezbednost po narudžbini vlade.

Prema ovom izveštaju, rukovodstvo strateški važnih službi ne poklanja dovoljno pažnje zaštiti objekata i počinje da razmišlja o kriznim merama tek kada su problemi već počeli.

U nizu važnih ustanova nema rezervnih izvora elektrosnabdevanja, a centralni vodovod je jedini izvor pitke vode. Bolnice ne bi uspele da prime veliki broj ranjenih u slučaju krizne situacije.

Pod „kriznom situacijom“ podrazumeva se rat, a u Službi za javnu bezbednost ne kriju da se kao potencijalna pretnja vidi Rusija.

U ovoj ustanovi s punom ozbiljnošću odnose se prema saopštenjima Švedske policije o tome da se ruski agenti bave kartografisanjem javno važnih objekata kraljevine i da bi to mogla da bude priprema za rat.

„Vidimo to po kontaktima koje ruski oficiri uspostavljaju u Švedskoj. Posmatramo kuda putuju po našoj zemlji. Iz toga se može zaključiti da su zainteresovani za infrastrukturu“, izjavio je listu „Dagens niheter“ Vilhelm Unge, vodeći analitičar odeljenja kontraobaveštajne službe u Švedskoj policiji.

Vilhelm Unge je, ipak, odbio da ispriča listu gde, kad i pod kakvim okolnostima su primećeni ruski agenti. Prema njegovim rečima, ove informacije treba da ostanu poverljive kako bi se „zaštitila kraljevina“.

Ranije je Švedska policija u godišnjem izveštaju optužila Rusiju da je počela „psihološki rat“ protiv Švedske uz pomoć informacione agencije Sputnjik i televizijskog kanala RT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 622 idi na stranu