Dodik: Ipak referendum

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da će referendum o sudu i tužilaštvu BiH biti održan.

Izvor: B92

Subota, 30.01.2016.

13:45

Dodik: Ipak referendum
Foto: Tanjug

Dodik je, odgovarajući na pitanja novinara posle otvaranje škole "Srbija" u Bosanskom Šamcu, rekao da je referendum o sudu i tužilaštvu BiH prošao sve procedure i da je sada na vlastima RS da odredi vreme održavanja.

Međutim, kako je dodao, prioritet će biti dat referendumu o odluci Ustavnog suda u vezi sa održavanjem Dana Republike Srpske, jer oko toga postoji konsenzus.

Dodik je rekao da je o referendumu razgovarao sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Vučić je novinarima rekao da se ne meša u unutrašnje stvari drugih zemalja, ne želeći da ponavlja stav Srbije o referendumu.

"Mi se nikada ne mešamo. Možemo da iznesemo naš stav u četiri oka, a nećemo, niti želimo da vršimo pritisak, kao što očekujemo od Dodika i RS da uvek kaže šta misli, a da ne vrši pritisak na nas", objasnio je on.

Vučić je istakao da između Srbije i Srpske postoje odnosi uvažavanja, kao i da budućnost Srpske i Srbije uvek moraju biti u centru pažnje.

Ne ljutite se što je RS okrenuta ka Srbiji

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je da je Srpska “prirodno okrenuta” ka Srbiji i da niko zbog toga ne bi trebalo da se ljuti.

Osim toga, on je zahvalio Srbiji na pomoći koja je stigla posle poplava u 2014. godini.

Dodik je na otvaranju zgrade osnovne škole "Srbija" u Crkvini kod Šamca podsetio da je Srbija ove i prošle godine uložila odo dva miliona konvertibilnih maraka za izgradnju škola u RS, kao i da je počela izgradnja mosta kod Bratunca koju finansira Srbija.

Kako je naveo, iako je i Srbija 2014. bila suočena sa poplavama, odlučila je da deo novca, koliko je mogla, uloži u obnovu u RS.

"Zato značaj ovog objekta prevazilazi i trenutak i politiku", rekao je Dodik, i primetio da su obećanja iz Srbije uvek dolazila, ali da su za premijerom Vučićem ostajale škole i mostovi.

On je istakao da RS hoće Srbiju kakvu vodi vlada Aleksandra Vučića, koja je pokazala da je faktor regionalne stabilnosti.

Dodao je i da se niko u RS ne ljuti kad u Srbiji kažu da poštuju teritorijalni integritet BiH, budući da se i u RS poštuje ustavni poredak BiH, ali ne i ostale, kako je ocenio, zloupotrebe visokog predstavnika.

"Tu Bosnu ne možemo da prihvatimo ili da podržimo. Ili će se vratiti u okvire Ustava ili će biti stalno problematična", rekao je Dodik, dodajući da ljudi koji vode RS "nisu avanturisti" i žele stabilne odnose u BiH, ali isto tako, dodao je, BiH mora da uvaži RS ni manje ni više od onoga što je napisano u ustavu i Dejtonskom sporazumu. Predsednik RS kaže da ga ne interesuju priče o istrazi koju protiv njega vodi tužilaštvo.

"Ništa nisam proveravao, niti ispitivao. Ne bavim se inspektorskim poslom. Čuo sam određene vesti u medijima", kazao je on novinarima.

Dodik je istakao da je sav njegov posao u prošlosti bio veoma transparentan.

"Protiv mene je u prošlosti to isto tužilaštvo vodilo stalno neke istrage i pokretalo spekulacije. Pre dve godine isto tužilaštvo je odustalo od istrage u vezi zgrade Vlade i autoputa, konstatujući da nema nikakvih dokaza", objasnio je on.

"I Srebrnica je u Srpskoj"

Dodik se zahvalio Vladi Srbije i premijeru Aleksandru Vučiću na donaciji za školu u Crkvinama, na teritoriji opštine Bosanski Šamac.

Dodik je rekao da je čuo da neki u Srbiji ocenjuju negativno pomoć Srebrenici i podsetio je da je to opština u RS.

"Svaki uloženi dinar iz Srbije je ulaganje u RS. Veoma sam zahvalan Vladi Srbije što i na taj nacin pomaže RS. Nijedan fening te pomoći ni u jednom pogledu neće otići izvan RS. U Samoj Srebrenici u ovom trenutku živi trenutno više Srba nego pripadnika drugih naroda, koji su ravnopravni građani Srpske", zaključio je on.

On je ukazao da to nije jedina pomoć koja je došla iz Beograda prošle godine, te da je Srbija pomogla u obnovi posle poplava 2014. godine opštini Žabar, Čelincima, i Prijedoru sa ukupnim iznosom od dva miliona maraka.

Srbija, prema njegovim rečima pomaže u kontinuitetu RS.

"Sa Vučićem imam uvek konkretan dogovor i realizaciju. Nemamo nijedan dogovor i obećanje a da nije realizovano", podvukao je on.

Srpski premijer je istakao da Srbija pomaže RS uvek poštujući integritet BiH, ali da ne može niti želi da krije da voli RS, koju podržava u skladu sa Dejtonskim sporazumom.

"Ponosan što smo ovde izgradili ovako lepe škole. Dobro je kada niču škole i kada umesto mržnje niče nešto što će nam doneti dobru i mirnu budućnost", naglasio je on.

Vučić je najavio da će Srbija u skladu sa svojim mogućnostima, koje će ove godine biti veće nego prošle godine, pomagati RS.

S tim u vezi je podsetio da je Srbija za Srebenicu izvodila pet miliona evra, od kojih je već dva miliona uplatila.

Preostala tri miliona, kako je rekao, ide na određene projekte koji će zajedno biti dogovarani sa vlastima Srebrenice i RS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: