Nikolić se ponudio da pomiri Grke i Makedonce

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ponudio je da prvi razgovor o sporu Grčke i Makedonije bude održan u Beogradu, saznaje Danas.

Izvor: B92

Sreda, 30.09.2015.

21:06

Default images
foto: Tanjug

Nikolić je, prema rečima izvora beogradskog lista, razgovor dvojice premijera Aleksisa Ciprasa i Nikole Gruevskog inicirao na prijemu kod predsednika SAD Baraka Obame pre nekoliko dana u Njujorku i tom prilikom predložio da otpočnu direktne pregovore o pitanju koje ih razdvaja.

O daljim koracima po ovom predlogu, kako dodaju, dogovori će se voditi diplomatskim kanalima.

Grčka i Makedonija su već više od 20 godina u sporu zato što zvanična Atina ne priznaje ime države Makedonija, jer Grci tako nazivaju svoju severnu oblast.

Zbog toga se koristi kao zvanična naziv - Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, a Grčka zbog ovog spora zakočila je i evropske integracije Makedonije.

Naziv države postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine nakon raspada Jugoslavije, a pregovori o iznalaženju rešenja vode se od 1992. godine.

UN nacije su 1993. godine priznale Makedoniju pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: