"Bolje nam je i pod šatorom nego u Crnoj Gori"

Podgorica -- Na severu Crne Gore mogući su socijalni nemiri ako Nemačka vrati hiljade građana Crne Gore koji su u toj zemlji zatražili azil, upozoravaju iz NVO Euromost.

Izvor: Vijesti
Podeli

Iz te NVO ističu da su im iseljenici u prihvatnom centru u Braušvajngu rekli da njihova deca sada imaju šta da jedu, da imaju zdravstvenu zaštitu i “sve što bi čovek mogao da ima u normalnoj državi, dok u našoj državi im je sve to ukinuto".

U saopštenju se navodi da su građani koji su se iselili sa severa Crne Gore ogorčeni na vlast jer ih je, kako smatraju, ostavila gladne, njihovu decu bez mogućnosti da prežive i ukinula im sve, prenose podgoričke "Vijesti".

Oni su poslali poruku da neće biti dobro ako ih nemčke vlasti vrate u domovinu, dok su predstavnicima vlade, pojedinim predsednicima opština i političarima poručili da ne pomišljaju da ih obilaze u Nemačkoj jer im je, kako su naveli, bolje i pod šatorima nego u svojoj državi.

Iz Euromosta smatraju da bi vlasti trebalo odmah da pripreme strategiju pomoći svim građanima u slučaju da ih nemačke vlasti vrate u Crnu Goru.

Ova NVO tvrdi da vlasti na državnom i lokalnom nivou još ne shvataju ozbiljno situaciju i da i jedni i drugi mogu sutra imati velike probleme.

Iz Euromosta su pozvali poslanike da raspravljaju o ovom problemu u parlamentu, a skupštinski Odbor za zdravstvo, rad i socijalno staranje da donese izmene i dopune zakona o dečjoj zaštiti kroz koji bi se po hitnom postupku vratio dečiji dodatak "koji su nekada primala sva deca ali im je nezakonito ukinut".

U saopštenju je, osim toga, kritikovan i rad UNICEF-a.

Ljudima iz Euromosta nije jasno zašto UNICEF "ćuti i govori o akciji 'Svi u zabavišta' dok je na hiljade dece na severu ugroženo i zbog toga odlaze u druge države, nemaju da se prehrane a ne da idu u zabavišta".

Region

strana 1 od 3450 idi na stranu