Kako će izgledati sud za zločine OVK

Priština -- Sadržina nacrta zakona o formiranju Specijalnog suda za zločine OVK usklađena je između Brisela i Prištine, piše prištinski dnevnik "Koha ditore".

Izvor: Tanjug
Podeli

Pozivajući se na poslednju verziju nacrta tog zakona u koji je imao uvid, list prenosi da se veoma mali broj primedbi kosovske strane našao u finalnoj verziji tog akta o formiranju Specijalnog suda za zločine OVK.

Ona najvažnija je, kako dalje navodi dnevnik, da mandat Specijalnog suda ne bude povezan sa Euleksom, kojem mandat ističe za dve godine.

U finalnoj verziji nacrta zakona, piše "Koha ditore", nema termina "genocid", protiv čijeg uvrštavanja su bili poslanici vladajuće koalicije u kosovskom parlamentu i koji je izazvao brojne polemike u kosovskoj javnosti.

List prenosi da je u nacrtu ostao detaljno definisan termin "ratni zločini", ali i da nije uzet u obzir zahtev Prištine koja se pozvala na međunarodne zakone za ratne zločine.

"Nacrt zakona ne definiše koliko će trajati mandat Specijalnog suda niti vremenski period kada će biti podignute optužnice", piše list i dodaje da je njime precizirano da će osuđeni kazne zatvora izdržavati izvan teritorije Kosova, kao što će i arhiva Specijalnog suda biti van Kosova.

Nakon pregovora sa delegacijom EU, tehnička grupa Kosova, kojom rukovodi ministar pravde Hajredin Kući, tražila je da se 11 tačaka promeni u finalnom nacrtu zakona za formiranje Specijalnog suda.

Za tih 11 tačaka tražilo se odobrenje političke grupe Kosova koja se bavi pitanjem formiranja Specijalnog suda za zločine OVK na čijem je čelu presednica Kosova Atifete Jahjaga, a članovi su premijer Isa Mustafa, predsednik skupštine Kosova Kadri Veselji i zamenik premijera Hasim Tači.

strana 1 od 88 idi na stranu