Nema TV pretplate, od 2016. taksa

Beograd -- Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković izjavio je da će novi medijski zakoni doneti ukidanje TV pretplate.

Izvor: B92
Podeli

Mirković je, gostujući na TVB92, rekao da će Radio-televizija Srbije i Radio-televizija Vojvodine biti finansirane iz državnog budžeta do 2016. godine, a zatim od taksi.

“Pretplate nema, ispunjeno je obećanje premijera Aleksandra Vučića da će pretplata biti ukinuta. Usvajanjem Zakona o javnim medijskim servisima pretplate više neće biti. RTS i RTV će biti finansirane iz budžeta Republike Srbije do 2016. godine, a onda se uvodi taksa kao model finansiranja. Ta taksa ne može preći iznos od 500 dinara, tako da će se ona u narednom periodu definisati u zavisnosti od planova koje će imati javni servisi ”, naglasio je Mirković.

Kao suštinsku promenu koju donose novi medijski zakoni, državni sekretar je naveo privatizaciju medija.

“Želeli smo da ova tri zakona utiču na suštinske reforme na medijskom planu. Kada budu usvojeni u skupštini, mnogo toga će kroz implementaciju tih zakona biti promenjeno i mi će biti vrlo brzo svedoci niza promena. Na primer, izlaska države iz vlasništva u medijima, o čemu se dugo govorilo. I na kraju, pokazala se zaista realna želja da se usvajanjem ovih zakona to i desi. Prema trenutnim podacima, 81 medij treba da se privatizuje i to će morati da se učini do 1. jula 2015. godine. Uvešće se projektno finansiranje i to onih projekata koji promovišu javni interes. Zakon o javnom informisanju i medijima će odagnati gomilu dilema i spekulacija koje su ranije postojale o vlasničkoj strukturi medija”, rekao je Mirković i dodao da je veliki optimista da su ovi zakoni predstavljaju novi početak u medijskoj sferi.

Na pitanje da li je bilo neophodno da se set medijskih zakona donese po hitnoj proceduri Mirković je rekao:

“Podrobno smo analizirali sutuaciju godinama unazad. Medijska strategija je usvojena septembra 2011. godine i rezultat te medijske strategija su ovi zakoni sada. Bilo je nekoliko javnih rasprava. Za svaki od ovih zakona održana je javna rasprava. Sve što je rađeno, rađeno je u transparentnoj proceduri. Postojale su radne grupe i čak je Ministrastvo kulture i informisanja bilo pohvaljeno od strane Transparentnosti Srbije za proces sprovođenja javne rasprave o Zakonu o elektronskim medijima koji će biti drugi u setu ovih zakona i koji će biti preduslov digitalizacije koja treba da se sprovede do 17. juna 2015. godine.”

Državni sekretar je naglasio da Brisel nema nikakvih zamerki na nove medijske zakone i da je na zakonima rađeno u skladu sa evropskim standardima.

“Mi smo apsolutno sve što je ugrađeno u ove zakone radili u dogovoru sa Evropskom komisijom i delegacijom Evropske komisije čiji su eksperti bili angažovani na izradi tekstova ovi zakona, tako da smo se mi maksimalno angažovali i nema nikakvih zamerki”, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu