Sarajevo: Spomenik Jovanu Pavlu II

U Sarajevu je danas otkriven spomenik papi Jovanu Pavlu drugom ispred sarajevske Katedrale srca Isusova.

Izvor: B92

Sreda, 30.04.2014.

15:10

Default images

Spomenik su otkrili nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić i predsednik Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" Franjo Topić, čime je završena svečanost koja je na trgu ispred Katedrale okupila na stotine građana Sarajeva, vernika i turista.

Otkrivanju spomenika prethodila je svečana misa koju je predvodio kardinal Puljić, uz prisustvo sveštenika iz BiH, i predstavnika Hrvatske biskupske konferencije na čelu sa monsinjorom Želimirom Puljićem.

Monsinjor Luigi Pežuto, apostolski nuncij u BiH, zahvalio se u ime Svete Stolice i naveo da će "ovim kipom papa nastaviti da živi ne samo kao učitelj vere, nego kao učitelj zivota".

Spomenik je rad mladog vajara Hrvoja Urumovića, a na svečanosti su govorili političari BiH, verski zvaničnici, kao i gosti.

Tako je predsedavajući Saveta ministara BiH Vjekoslav Bevanda kazao da je "papa Jovan Pavle drugi kad je Bosni i Hercegovini bilo najteže bio tu s nama i uz nas", dok je predsedavajući Predsedništva BiH Bakir Izetbegović rekao da je "papa bio jedan od najvećih humanista prošlog veka i da ga građani BiH pamte po dobru".

On je izrazio i nadu da "će ovog puta podizanjem spomenika papi u Sarajevu početi vek mira i pravde za sve", objavili su mediji u BiH.

Papa Jovan Pavle drugi dva puta je posetio BiH - Sarajevo 12. i 13. aprila 1997. godine, a Banjuluku 22. juna 2003. godine, objavili su lokalni mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: