Krim- istorijski događaj za Rusiju

Predsednik ruske Dume Sergej Nariškin ocenio je da referendum na Krimu predstavlja istorijski događaj za Rusiju.

Izvor: B92

Nedelja, 16.03.2014.

20:12

Default images

Nariškin je u izjavi za Prvi kanal ruske televizije pozvao da se sačekaju konačni rezultati referenduma, ali je istovremeno primetio da je Rusija proteklih godina "samo gubila ljude", a da sada "dobija" sunarodnike.

"Mi razumemo da je za 23 godine posle obrazovanja Ukrajine kao suverene drzave, za građane Krima to bila istorija očekivanja. Što se tiče Rusije, mi, na žalost, moramo da konstatujemo da smo od 1991. godine samo gubili teritoriju i ljude", rekao je Nariškin.

"Konačno, prvi put posle 1945. godine mi dobijamo sunarodnike, zato je to i za nas, i za Rusiju zaista istorijski dan", dodao je predsednik Dume i ukazao da će Rusija poštovati sve pravne procedure, uključujući i promenu Ustava.

"Konačno, prvi put posle 1945. godine mi dobijamo sunarodnike, zato je to i za nas, i za Rusiju zaista istorijski dan", dodao je predsednik Dume i ukazao da će Rusija poštovati sve pravne procedure, uključujući i promenu Ustava.

Lider Liberalno-demokratske partije Vladimir Žirinovski kazao je da će Duma maksimalno efikasno odgovoriti na zahtev Krima - "od tri dana, do tri meseca".

Lider Pravedne Rusije Sergej Mironov čestitao je "svim Krimljanima i građanima Rusije veliki istorijski događaj".

"Počelo je okupljanje ruske zemlje. Dragi Krimljani, dragi Rusi, danas je veliki dan", kazao je Mironov u specijalnoj emisiji Prvog kanala o referendumu na Krimu.

Dodao je da će Moskva "veoma brzo" provesti svu proceduru pripajanja Krima.

Žirinovski je ocenio da je reč o "ruskom proleću, bez bola, bez krika, bez krvi".

"Sevastopolj je sada naš grad", rekao je on.

Lider Komunističke partije Genadij Zjuganov takođe je kazao da je reč o istorijskom danu, i o pobedi nad snagama u Kijevu.

Prema rezultatima ankete Republičkog instituta za politička i društvena istraživanja sprovedene na 200 glasačkih mesta na Krimu, 93 odsto izašlih na današnji referendum izjasnilo se za prisajedinjenje Krima Rusiji, saopšteno je neposredno po zatvaranju birališta.

Na referendumu je zabeležen veoma visok odziv birača, viši od 80 odsto, a na referendumu građani su odgovarali na dva pitanja - "Da li ste za ujednjenje Krima i Rusije s pravom subjekta Ruske Federacije?" i "Da li ste za obnavljanje Ustava Republike Krim iz 1992. godine i status Krima kao dela Ukrajine?".

Prema rečima međunarodnih posmatrača na čijem je čelu Mateuš Piskorski iz Poljske, referendum je protekao u skladu sa međunarodnim standardima, prenela je agencija Itar - tas.

Vicepremijer Krima Rustam Temirgalijev rekao je da rezultati ankete predstavljaju pobedu naroda Krima.

"Devedeset tri procenta glasalo je za pripajanje Rusiji, a sedam za Ukrajinu. To je pobeda. Ura!", rekao je Temirgalijev.

U Simferopolju je odmah po zatvaranju birališta počelo okupljanje građana sa ruskim zastavama na glavnom trgu, a prema poslednjim informacijama tamo je prisutno oko 15.000 građana koji proslavljaju referndumski rezultat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: