Komunisti iznenadili ostale stranke

Beograd -- Predstavnici stranaka ponovili su na skupu u Beogradu svoja predizborna obećanja, dok je atmosferu zaoštrilo obraćanje Nove komunističke partije Jugoslavije.

Izvor: Tanjug
Podeli

Predstavnici više stranaka debatovali su večeras o odgovornosti političara, obećanjima datim biračima na prethodnim izborima i planovima kako će rešiti probleme nezaposlenosti u Srbiji, ali je skup obeležio i protest članova Nove komunističke partije Jugoslavije.

Na skupu koji je organizovao Istinomer učestvovali su potpredsednici SPS-a, LDP-a, DS-a - Dijana Vukomanović, Bojan Đurić i Dejan Nikolić, član Predsedništva SNS-a Marko Đurić, Aleksandar Senić iz NDS-a, Zoran Ostojić iz URS-a i Slobodan Lalović iz DSS-a.

Povicima "Bojkot" i "Bando buržujska" predstavnici NKPJ tražili su par minuta za obraćanje i dobili su tu priliku po završetku debate, kad su saopštili da su po njihovom uverenju izbori neustavni, jer je neophodno uplatiti 50.000 evra za izbornu listu i nemoguće skupiti 10.000 overenih potpisa za jedan dan.

NKPJ poziva na bojkot, jer kako tvrde, izbori liče na "loše amatersko pozorište, a prava vlast je u Briselu i Vašingtonu".

Na pitanje šta je predizborno obećanje koje mogu da upute građanima, predstavici sedam stranaka ponovili su ono što su puno puta rekli: URS - ukidanje solidarnog poreza, vraćanje podsticaja, otvaranje novih radnih mesta, DSS - stvaranje jasne vizije i ulaganje napora da se mladi zadrže u zemlji, DS - nastavak borbe za demokratsku Srbiju sa ljudima koji imaju ogroman kredibilitet, a SNS - da će menjati stvari iz korena, posebno odnos prema institucijama.

Socijalisti su obećali raspravu o zakonu o radu, u kojoj će moći da se čuje i glas sindikata, dok iz LDP poručuju da se mora raditi na promeni atmosfere, da "oni koji su na bini ne budu kao politička menažerija".

NDS obećava privlačenje novih stranih investicija, poreske olakšice i subvencije, kako bi mladi mogli da otvore preduzeća, suzbijanje sive ekonomije i reformu inspekcijske službe.

Tokom debate, govoreći o reformi javnog sektora, Đurić (SNS) je naveo da se iz profesionalne državna administracija pretvorila u partijsku i da nije dobro što je bilo zapošljavanja u javnom sektoru, istakavši da prema utisku koji on ima 20 do 30 odsto njih ili ne dolaze na posao ili na poslu igraju pasijans.

Upitan kako može da se reši problem viška u javnom sektoru, on je odgovorio da se o tome može govoriti tek kad se definiše šta javni sektor radi.

Ostali učesnici debate saglasni su da treba reformisati javni sektor, pa tako Đurić iz LDP-a smatra da se mora promeniti odnos licemerja i da će LDP uvesti red u tu oblast i u više u 700 javnih preduzeća u kojima više neće moći "da dominiraju Simonovići, Krkobabići i Bajatovići".

LDP će, naveo je Đurić, dovesti stručnjake iz inostranstva.

Potpredsednica socijalista je istakla da će se SPS, ako bude i u narednoj vladi, boriti za svako radno mesto, ali i da u javnom sektoru ima 15 odsto viška zaposlenih.

Govoreći o tome kako će se povećati zaposlenost i da li su za ili protiv SIEPE, u NDS-u smatraju da i SIEPA i Fond za razvoj treba da postoje, ali ne kao instrument jedne stranke za dobijanje glasova, dok u DS-u kažu da je neophodan razvoj malih i srednjih preduzeća da bi se stabilizovala privredna i ekonomska situacija u državi.

Govoreći o tome šta je kočničar reformi, Lalović je uveren da je to politika i političari koji neće da prihvate odgovornost, a na pitanje da li u Srbiji postoji cenzura medija u DS-u su rekli da je ona uvedena u vreme SNS-a i da je nije bilo dok su demokrate vodile vlast.

Odgovarajući na pitanje upućeno preko Tvitera, da li je glas za URS glas za koaliciju sa SNS-om, Ostojić nije konkretno odgovorio, istakavši da je jedina opozicija u ekonomiji upravo URS pošto insistira na odustajanju od politike stezanja kaiša.

"Ako odustanu (SNS) od stezanja kaiša i vrate se podsticajima, onda da, za razliku od drugih, URS je već bio tamo, dakle, nije nevin", slikovito je objasnio Ostojić.

Senić je odgovorio na pitanje šta to NDS nudi, rekavši da su to nova lica i nova šansa, a Đurić iz SNS-a je rekao da će, ako SNS formira vladu, već u maju početi radovi na projektu Beograd na vodi, koji će zaposliti hiljade radnika i koji predstavlja direktnu investiciju.

Politika

Predate još tri liste

Beograd -- Tri izborne liste, Crnogorska partija, Lista nacionalnih zajednica - Emir Elfić i Partija za demokratsko delovanje - Riza Haljimi, predate su večeras RIK-u.

Politika petak 28.02. 22:37 Komentara: 6
strana 1 od 264 idi na stranu