ANEM: Sumnja u legalnost konkursa

Greške u proceduri i sporan kvalitet mreže za emitovanje dovode u sumnju legalnost konkursa RRA za novog nacionalnog emitera, smatra ANEM.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.10.2013.

15:48

Default images

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija saopštila je da protestuje zbog toga što je Republička radio-difuzna agencija raspisala novi konkurs za dodeljivanje nacionalne frekvencije koju je nekada koristila TV "Avala", uprkos tome što nisu ispunjeni ni formalni ni materijalni uslovi koje predviđa Zakon o radio-difuziji.

ANEM je naveo da zahteva od Republičke radio-difuzne agencije da objasni:
  • Koji je pravni osnov za raspisivanje javnog konkursa kada Pravilnik o planu raspodele stupa na snagu tek 2. novembra 2013. godine?
  • Da li je 21 frekvencija koja je navedena u konkursu zaista dovoljna da obezbedi pokrivenost TV signalom za 60 % stanovništva Republike Srbije na način kako to zahteva Zakon o radio-difuziji?
  • Kako je moguće da se u oglasu za javni konkurs nađu i frekvencije koje, po zvaničnom registru Republičke agencije za elektronske komunikacije, nisu slobodne, odnosno za koje su izdate dozvole za radio stanicu koje ističu 16. juna 2015. godine, a čiji je nosilac JP Emisiona tehnika i veze?
  • Zašto su se u oglasu našle frekvencije koje su nekad pripadale emiterima Super TV iz Subotice, koja je emitovala program za teritoriju AP Vojvodina, i TV Zona iz Niša i zašto za te frekvencije nisu raspisani konkursi za regionalno, odnosno lokalno pokrivanje, a imajući u vidu zakonske obaveze RRA da raspiše konkurs kada frekvencije postanu slobodne?


ANEM u saopštenju navodi da su oduzimanja dozvole nacionalnom emiteru, u oktobru prošle godine, "ceo proces raspisivanja javnog konkursa pratile brojne kontroverze".

"Uporno insistiranje RRA da raspiše prethodni neuspešni javni konkurs je dovelo u pitanje nastavak procesa digitalizacije, ali i evropske integracije zemlje, na šta je upozoravala i domaća stručna javnost i Evropska komisija", navodi sa u saopštenju.

ANEM je ocenio da najnoviji postupak RRA ugrožava pravnu sigurnost, jer se potpuno mimo procedure, nezakonito i na silu raspisuje javni konkurs koji, "ne samo da fundamentalno narušava stanje na medijskom tržištu, nego i obmanjuje buduće učesnike na konkursu, s obzirom da nije jasno da li će zaista dobiti dozvolu za nacionalno pokrivanje".

ANEM je zbog toga uputio Republičkoj radio-difuznoj agenciji Zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: