USS: Ocenjujemo briselski sporazum

Predsednik Ustavnog suda Dragiša Slijepčević izjavio je da su postupci ocene ustavnosti briselskog sporazuma i vladinih uredbi koje iz njega proističu u toku.

Izvor: B92

Nedelja, 27.10.2013.

18:59

Default images

On je kao neosnovane odbacuje kritike predlagača, Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke, da se ti postupci odugovlače.

"Ustavni sud je uvažžio zahtev Vlade Srbije da zastane u postupku u odnosu na osporene uredbe - o administrativnim prelazima, matičnim knjigama, katastru i priznavanju fakultetskih diploma - uz istovremeno određenje roka od šest meseci za otklanjanje uočenih neustavnosti. Taj rok još nije protekao, a do tada Vlada svojim odlukama može preduzeti mere za otklanjanje neustavnosti", rekao je Slijepčević Tanjugu.

On je dodao da će Ustavni sud, u protivnom, po isteku roka nastaviti postupak i potom doneti konačnu odluku u tim predmetima.

Međutim, kako je naveo, uprkos takvom postupku Ustavnog suda predlagač (Demokratska stranka Srbije) u javnosti izlazi sa ocenama da se radi o odugovlačenju postupka.

Prema njegovim rečima, hitnost rešavanja tih predmeta je poželjna, ali se ona ne može meriti političkim aršinima i ciljevima predlagača ili bilo koje druge opozicione ili pozicione političke partije.

"Takav pritisak na Ustavni sud je nedopušten, a pogotovo od strane predlagača koji hitnost za koju se zalaže i značaj odluke na kojoj insistira nije prepoznao u vreme kada je kao partija na vlasti odlukom Vlade u svakom trenutku mogao staviti van snage svojevremeno već donetu Uredbu o integrisanim prelazima", naglasio je Slijepčević.

On je podsetio da je i u odnosu na „briselski sporazum“ Ustavni sud blagovremeno pristupio rešavanju tog predmeta i održao pripremnu sednicu o spornim ustavno-pravnim pitanjima.

Međutim, kako je ukazao, zbog činjenice da se ustavnost ovog sporazuma osporava i predlogom i inicijativom, odlučeno je da se postupci razdvoje.

"Upravo je u toku izrada novog referata sudije izvestioca, nakon čega će Sud opredeliti dalji tog postupka", rekao je Slijepčević.

Demokratska stranka Srbije predala je 24. oktobra 2012. godine zahtev Ustavnom sudu za preispitivanje ustavnosti i zakonitosti uredbi koje su donete na osnovu sporazuma Beograda i Prištine dogovorenih u Briselu.

Reč je o četiri uredbe koje je Vlada donela, a tiču se kontrole administrativnih prelaza, matičnih knjiga, katastra i priznavanja visokoškolskih diploma.

Ustavnom sudu je 7. maja Srpska radikalna stranka podnela inicijativu za ocenu ustavnosti Odluke Narodne skupštine Republike Srbije o prihvatanju izveštaja o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa Privremenim institucijama samouprave u Prištini, uz posredovanje Evropske unije, uključujući proces implementacije postignutih dogovora od 26. aprila 2013. godine.

Istom inicijativom zahteva se preispitivanje ustavnosti Odluke Vlade, kojom je prihvatila Prvi sporazum o principima koji regulišu normalizaciju odnosa, postignut u dijalogu o KIM u Briselu, 22. aprila 2013. godine.

Narednog dana, Ustavnom sudu je podnet predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti parafiranog Prvog sporazuma o principima koji regulišu normalizaciju odnosa "između Vlade Republike Srbije i Vlade samozvane države kosmetskih Albanaca“.

Podnosioci predloga su 21 poslanik Skupštine Srbije sa liste D S S - Vojislav Koštunica", kao i po jedan poslanik SNS i NSS, te dva samostalna narodna poslanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: