Samaras: Iskoreniću Zlatnu zoru

Grčki premijer Antonis Samaras izjavio je da će učiniti sve što je potrebno da bi iskorenio partiju krajnje desnice Zlatnu zoru.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.09.2013.

21:28

Default images

Podsećamo, rukovodstvo Zlatne zore pohapšeno je za vikend pod optužbom da deluje kao kriminalna organizacija.

Osuđujući Zlatnu zoru kao "neonacističku grupu", Samaras je istakao da je "odlučan da se u potpunosti iskoreni takva sramota".

"To moramo učiniti u skladu sa našim demokratskim ustavom. Ali moramo ići do kraja i učiniti sve što je potrebno. Nema mesta za neonaciste u bilo kojoj partiji demokratskog sveta", kazao je Samaras.

Grčki premijer je, u govoru pred američko-jevrejskim komitetom u Njujorku, koji je objavila njegova kancelarija, obećao nultu toleranciju prema Zlatnoj zori, prenele su agencije.

Nešto ranije, grčka vlada je podnela parlamentu predlog zakona čiji je cilj uskraćivanje državne finansijske pomoći Zlatnoj zori.

Grčka policija uhapsila je u subotu osnivača Zlatne zore i pet istaknutih članova zbog napetosti koja je izbila posle ubistva 34-godišnjeg levičarskog muzičara Pavlosa Fisasa 17. septembra, za koje se sumnjiči pristalica Zlatne zore.

Zlatna zora kategorički odriče bilo kakvo učešće u tom ubistvu.

Prema predlogu zakona, finansiranje Zlatne zore biće ukinuto u zavisnosti od ishoda predstojećeg suđenja njenim pripadnicima, odnosno funkcionerima.

Zamenik tužioca Vrhovnog suda Haralambos Vurliotis rekao je da je Zlatna zora "čvrsto hijerarhijski ustrojena struktura, čiji je lider svemoćan po principu koji je koristio Hitler".

U izveštaju istražnog sudije se navodi da je neonacistička partija počela sa napadima 1987. godine, prvo napadajući imigrante, a potom se okrećući i protiv Grka.

Grčka vlada je danas podnela parlamentu predlog zakona čiji je cilj uskraćivanje državne finansijske pomoći ekstremnoj, desničarskoj partiji Zlatna zora.

Prema izveštaju grčke vlade i svedočenjima koje danas prenosi grčka štampa, ultradesničarska partija Zlatna zora redovno je organizovala "batinaške odrede".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: