72% Srba podržava Hrvatsku u EU

Beograd -- Ulazak Hrvatske u EU podržava 72,4 odsto građana Srbije, među kojima najviše stanovnici Vojvodine, a najmanje stanovnici Beograda, pokazuju istraživanja.

Izvor: Tanjug
Podeli

Nešto više od 50 odsto srpskih građana smatra da će Hrvatska kao nova članica EU ubrzati pristupanje Srbije, rezultati su najnovijih istraživanja.

Na pitanje da li podržavaju ulazak Hrvatske u EU, 72,4 odsto ispitanika odgovorilo je potvrdno, dok je 27,6 njih dalo negativan odgovor.

Istraživanje je pokazalo da muškarci u većem broju nego žene podržavaju prijem Hrvatske u EU, a podrška toj zemlji kao novoj članici evropskog kluba primetno je veća sa porastom stepena stručne spreme ispitanika.

Među ispitanicima, 51,4 odsto njih smatra da će Hrvatska ubrzavati ulazak Srbije u EU, dok 48,6 veruje da će ova nova članica EU usporavati proces pridruživanja naše zemlje.

Interesantan je podatak da je veći broj muškaraca u odnosu na žene među onima koji smatraju da će Hrvatska usporiti ulazak Srbije u EU.

Ispitanici mlađi od 44 godine u najvećem broju smatraju da će Hrvatska ubrzati ulazak Srbije u EU, dok su stariji od tog uzrasta pretežno suprotnog mišljenja, pokazuje istraživanje agencije Ninamedia i TV Prva.

Upitani koja će zemlja bivše Jugoslavije prva posle Hrvatske ući u EU, 47,3 odsto ispitanika odgovorilo je da će to biti Crna Gora, 36,7 odsto njih veruje da je sledeća na redu Srbija, 8,6 odsto misli da će to biti Makedonija, dok 7,5 odsto smatra da će Bosna i Hercegovina postati naredna članica EU.

Istraživanje je sprovedeno od 26. do 28. juna, na uzorku od 1.200 ispitanika.

Uz zvuke "Ode radosti" i vatromet Hrvatska je, posle dugogodišnjih pregovora, u ponoć dočekala ulazak u Evropsku uniju kao 28. zemlja članica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 172 idi na stranu