Kosovo 1

08.05.2024.

19:10

Eskobar otkrio: Priština neće imati dovoljno glasova za članstvo u SE?

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar rekao je danas važnu informaciju za Prištinu.

Izvor: Tanjug

Eskobar otkrio: Priština neće imati dovoljno glasova za članstvo u SE?
EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Podeli:

On je izjavio da postoji zabrinutost da Priština neće imati dovoljno glasova za članstvo u Savet Evrope, a da to misli na osnovu toga što je nekoliko zemalja tražilo od tzv. Kosova da osnuje Zajednicu srpskih opština.

On je na online brifingu rekao da je stalni zahtev osnivanje ZSO, da se Savet Evrope bavi pitanjem manjina, da se i Priština na to obavezala, a da to uključuje i ZSO.

"To je upisano i u Briselski i Ohridski sporazum i mi se borimo da shvatimo zašto Kosovo ne ispunjava svoju zakonsku obavezu i nije na mnogo načina signaliziralo da je posvećeno tome. A zabrinutost je da će naknadna odluka doneti samo veće odlaganje. Kurti će istu poruku da čuje i od SAD. Italije, Nemačke, Francuske i zato pozivam Kosovo da blisko sarađuje sa svojim evropskim i američkim partnerima na pronalaženju načina da se krene napred u vezi sa postojećom zakonskom obavezom koja će ionako morati da se ispuni. Dakle, što pre to zajedno uradimo, to možemo biti efikasniji u zalaganju za nastavak integracije Kosova i dodatna priznanja Kosova", rekao je Eskobar.

Istovremeno on je poručio Prištini da poštuje partnere iz EU i SAD Eskobar je rekao da su očekivanja od obe strane vrlo jasna, kao i da će, kada se sporazum bude vratio na pravi put, region biti na boljem mestu, a da će dve strane imati normalan, predvidljiv i miran odnos jedna sa drugom.

Na pitanje o poseti kineskog predsednika Si Đinpinga Srbiji, Eskobar je rekao da smatra da su evropske zemlje koje je Si izabrao da poseti sve zemlje koje "su otvorene da osporavaju jedinstvo evroatlantske zajednice".

"I zato upozoravamo sve naše partnere i sve naše sagovornike da budu veoma svesni kineske agende u Evropi i kineske agende u vezi sa evroatlantskom zajednicom. Vreme posete je nesrećno odabrano, ali namerno", rekao je Eskobar aludirajući na godišnjicu bombardovanja kineske ambasade u Beogradu 1999. godine.

"Sjedinjene Države su saopštile da je bombardovanje kineske ambasade 1999. godine bilo slučajno. Izvinili smo se. Verujem da smo čak platili reparacije porodicama", rekao je Eskobar.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: