Društvo 1

08.05.2024.

19:13

Jedinstvena ustanova u Kruševcu: Ovo nema nigde u Srbiji, ali i šire VIDEO

Vaspitno popravni dom u Kruševcu je jedinstvena takva ustanova u našoj zemlji, ali i šire.

Izvor: B92.net/TV Prva

Jedinstvena ustanova u Kruševcu: Ovo nema nigde u Srbiji, ali i šire VIDEO
Printscreen/TV Prva

Podeli:

Maloletna lica koja se nalaze u toj ustanovi, pored osnovnog i srednjeg obrazovanja, imaju mogućnost da se osposobljavaju kroz razne radionice i time pripremaju za život van doma.

Jedna od najposećenijih radionica je ona koja se održava u najsavremenijem plasteniku u kojem se proizvodi cveće.

Jedan od najsavremenijih plastenika na Rasinskom terenu nalazi se u Vaspitno popravnom domu u Kruševcu. To je samo jedna od nekoliko radionica kroz koje prolaze štićenici ovog doma, gde se osposobljavaju za trenutak kada će ga napustiti i otpočeti jedan novi život.

"Apsolutno su osposobljeni, dakle od pripreme samih biljaka, od pripreme supstrata, izbora saksije, izbora hraniva, pripreme biljke za dalju negu, za dalje presađivanje, upućeni su detaljno u svaki segment proizvodnje. Oni su neverovatno motivisani", rekao je Nemanja Babić, master hortikulture.

Štićenik E.M. je prošao kroz sve radionice, govori tečno engleski jezik, bavi se glumom, ume sam da popravi auto, a najviše uživa u cveću. Ono ga odmara i daje mu radost i motivaciju da bude još bolji.

"Prošao sam više radionica kroz moje vreme ovde i tako da snašao sam se isto u mehanici veoma dobro, sad sam završio sa srednjom školom, tehničar motornih vozila i veoma dobro sam se snašao u tome, tako da ako ne mogu da se nađem u cvećarstvu, mogu da radim kao mehaničar", rekao je E.M., štićenik Doma.

Vaspitno popravni dom u Kruševcu je jedina takva ustanova u zemlji. U poslednjih deset godina mogu se pohvaliti da nisu imali povratnike i sve to može se prepisati posebnom pristupu koje osoblje pruža štićenicima, kako kroz obrazovanje i sport, tako i kroz radionice, kojih ima nekoliko.

"To je osnovna ideja i cilj svih tih obuka, da nakon završetka boravka ovde kod nas, budu spremni, obučeni i spremni za neki nov početak, za vraćanje u lokalnu zajednicu, gde mogu koristiti sebi i celom društvu", rekao je Miloš Ristić, upravnik Vaspitno popravnog domau Kruševcu.

U ovom trenutku u Vaspitnom popravnom domu ima 170 štićenika, od toga je 15 devojčica. Od ove godine, osim cvećarstva, stolarstva, moleraja, stočarstva i drugih deficitarnih zanimanja, štićenice će moći da pohađaju i radionice manikira i pedikira, ali i frizerskog zanata. Ti programi će biti sertifikovani, što znači da će nakon završetka štićenice dobiti i sertifikate.

Još informacija pogledajte u video-prilogu TV Prve:

Izvor: prva

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: