Poništava se srpski?

Ispit iz srpskog na maloj maturi neće biti ponovljen, ali bi mogao da bude poništen, pa bi se đacima na upisu računao uspeh iz osnovne škole. Odluka uskoro.

Izvor: B92, Danas

Ponedeljak, 24.06.2013.

08:55

Default images

Upisna komisija se ponovo sastaje u 11 i 30 i doneće konačno rešenje za upis osmaka, nakon zloupotreba na maloj maturi.

Kako piše "Danas", rezultati testa iz srpskog jezika neće biti bodovani prilikom upisa jer su dokazane malverzacije, a rešenje bi moglo da bude rangiranje đaka na osnovu uspeha iz osnovne škole, rezultata iz matematike i poena koje donose takmičenja.

Predsednik Republičke upisne komisije Zoran Kostić gostujući na RTS-u jutros nije precizirao kakvo bi rešenje moglo biti, ali je ponovio da ponavljanja testa iz srpskog neće biti i da će komisija koja broji 19 članova u narednim satima doneti konačnu odluku.

"Mi jednostavno nećemo da idemo na ponovno testiranje, jer bi to bilo maltretiranje dece. Posle sedam dana nema više opravdanja da se nešto pomeri. Nema razloga ni za pomeranje upisa", rekao je Kostić.

Ministar prosvete Žarko Obradović je tokom vikenda izjavio da će odluka biti doneta tako da "nijedno dete ne bude oštećeno".

U srednjim školama ima skoro 80.000 mesta, oko 10.000 više nego što je osmaka.

Za danas je najavljeno i podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih za krađu testova, a direktor policije Milorad Veljović kaže da se istraga o slučaju nastavlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: