Berluskonija napuštaju saradnici?

Dojučerašnji saradnici bivšeg premijera Italije Silvija Berluskonija navodno su spremni da se odvoje i budu spas Montijevoj vladi u parlamentu, pišu Novosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.10.2012.

21:39

Default images

Upozorenje bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija da bi njegova stranka mogla da povuče podršku italijanskoj vladi ocenjeno je kao objava rata premijeru Mariju Montiju i pokušaj da pošto ga je sud proglasio krivim za utaju poreza, Berluskoni demonstrira da i dalje ima političku težinu.

Ocenjuje se, međutim, i da je pretnja prazna, izrečena u besu, a ukoliko bi je, ipak, sproveo u delo, bivši premijer najviše rizikuje sopstvenu političku izolaciju, pišu "Novosti".

Spekuliše se, naime, da bi Berluskonijev „Narod slobode“ mogao da se podeli ako bi on pokušao da sruši vladu. Kako prenosi ANSA, nekoliko visokih ličnosti, uključujući tu i partijskog sekretara Angelina Alfana i bivšeg ministra spoljnih poslova Franka Fratinija, navodno, je spremno da se odvoje i budu spas Montijevoj vladi u parlamentu.

Fratini je, inače, kandidat za novog generalnog sekretara NATO i tu kandidaturu Montijeva vlada podržava. Iako je prošle nedelje Berluskoni saopštio da će se penzionisati, stvari su se izmenile kada ga je sud u Milanu u petak osudio na godinu zatvora zbog utaje poreza preko poslovanja medijske kompanije „Medijaset“ i zabranio mu da se bavi javnom funkcijom pet godina.

On odlučuje da ostane na prvoj političkoj liniji kako bi progurao reformu pravosuđa, jer, „u Italiji postoji diktatura sudija“, zbog čega oseća obavezu da zaštiti Italijane od „pravosudnih nepravdi“. Revoltiran medijski magnat Montijevu tehnokratsku vladu optužio je da sledi „hegemonističku ekonomsku politiku Nemačke“, a nemačku kancelarku Angelu Merkel i bivšeg predsednika Francuske Sarkozija da su nastojali da ubiju njegov „međunarodni politički kredibilitet“, dok je bio premijer.

Berluskoniju se sudi i po optužbama da je platio za seks sa 17-godišnjom Marokankom poznatijom kao Rubi i pokušao to da prikrije, čime je zloupotrebio svoj položaj. Prema Franku Pavoncelu profesoru političkih nauka na rimskom univerzitetu Džon Kabot, Berluskonijeva reakcija na sudsku presudu bila je „detinjasta reakcija čoveka koji je na kraju svoje političke karijere“.

Sud je Berluskonija prvo osudio na četiri godine zatvora, da bi samo nekoliko sati kasnije bilo saopšteno da je kazna smanjena na godinu, na osnovu zakona o amnestiji. Berluskoni možda i neće u zatvor, jer je moguće da slučaj zastari.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: