Klinton:Praktični u čuvanju resursa

Rio de Ženeiro -- Državna sekretarka SAD Hilari Klinton kaže da je potrebno preduzeti praktične korake kako bi se rešili problemi životne sredine i promovisao održivi razvoj.

Izvor: Beta
Podeli

Ona je pozvala svetske lidera da u tom cilju sarađuju s privatnim sektorim.

"U 21. veku jedini moguć razvoj je održiv razvoj. Jedini način da se obezbedi dugotrajan napredak za sve je očuvanje naših resursa i zaštita zajedničke životne sredine", izjavila je Hilari Klinton završnog dana konferencije UN o održivom razvoju "Rio+20" u Rio de Žaneiru.

Ona je najavila neke od inicijativa koje će pokrenuti SAD, među kojima je saradnja s više od 400 kompanija u nastojanju da zaustave krčenje šuma, kao i 20 miliona dolara subvencija za pokretanje projekata čiste energije u Africi.

"Znamo da će nam se suditi ne po tome šta smo rekli ili šta smo nameravali da uradimo, nego po tome da li smo ostvarili rezultate za ljude koji danas žive i za buduće generacije", kazala je američka državna sekretarka.

Na konferenciji su učestvovale delegacije iz 193 zemlje i oko 50.000 ljudi, a pored državnih zvaničnika, u Rio de Žaneiru su se okupile hiljade ljudi iz nevladinog sektora, od grupa latinoameričkih urođenika do aktivista za zaštitu ljudskih prava, životne sredine, sindikata...

U Rio de Žaneiru istovremeno je održan i Narodni samit, čiji su učesnici tražili radikalnije mere u zaštiti životne sredine.

Predstavnici nevladinih organizacija izrazili su nezadovoljstvo ishodom konferencije, tvrdeći da svetski lideri nisu uspeli da se usaglase po pitanju mera koje je potrebno preduzeti i da se nisu obavezali ni na šta.

Završna deklaracija, prema oceni mnogih kritičara, nije ambiciozna i ne predstavlja veći napredak od onoga što je učinjeno na prvom Samitu o zemlji pre 20 godina.

Brazilska ministarka za životnu sredinu Isabela Tešeira izjavila je da pregovori u kojoj učestvuje toliko zemalja uvek ostavljaju većinu strana nezadovoljnim, ali da je završni dokument, iako ne ispunjava sve ambicije, najbolji dogovor koji je mogao da bude postignut.

Podsetimo da se američka sekretarka sastala danas I sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 315 idi na stranu