Nikolić u Riju, posle ide u Tursku

Beograd -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otputovao je jutros u Rio de Žaneiro, gde će boraviti tri dana. Nakon toga se vraća u Srbiju, pa potom putuje u Tursku.

Izvor: Tanjug
Podeli

Nikolić u Rio de Ženeiru predvodi srpsku delegaciju na konferenciji Ujedinjenih nacija "Rio 20 plus" posvećenoj zelenoj ekonomiji i razvoju.

Na "Samitu o Zemlji", kako su organizatori nazvali ovu konferenciju svetskih lidera u čijem će fokusu biti pokušaj da se globalna privreda postavi na održivije osnove, Srbiju predstavljaju i ministari spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i životne srednine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Konferencija "Rio 20 plus", koja se održava od 20. do 22. juna, dešava se tačno dve decenije nakon što je, takođe u Riju, održan prvi "Samit o Zemlji".

Tokom trodnevne konferencije učesnicima će se, na plenarnim sastancima, obratiti lideri zemalja učesnika i šefovi delegacija, a obraćanje predsednika Srbije planirano je za petak.

Delegacija Srbije će, u četvrtak organizovati i prateći događaj na temu "Zelena ekonomija: dostignuća i perspektive u Jadransko-jonskom regionu".

Predsednik Nikolić će na marginama Samita imati i bilateralni susret sa predsednikom Čilea Sebastijanom Pinerom, dok će tokom trodnevne konferencije prisustvovati i prijemima koje organizuije predsednica Brazila Dilma Rusef.

Na samitu se očekuje potpisivanje sporazuma pod nazivom "Budućnost kakvu želimo", koji predviđa poboljšanje sigurnosti u snabdevanju energijom, hranom i vodom u siromašnim zemljama, postepeno gašenje subvencija za fosilna goriva i bolju zaštitu okeana.

Međutim, osam rundi formalnih i neformalnih pripremnih pregovora o tekstu sporazuma od početka godine bile su opterećene i suštinskim i proceduralinim pitanjima, a mediji izveštavaju da je za sada usaglašen tek manji deo teksta.

Po povratku iz Iz Rio de Ženeira Nikolić putuje u Tursku. On će u Istanbulu predsedavati samitu Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC), zajedno sa domaćinom tog sastanka na vrhu, šefom turske države Abdulahom Gulom.

Samit u Istanbulu, 26. juna, biće posvećen dvadesetogodišnjici postojanja BSEC - kojoj Srbija predsedava od 1. januara do 1. jula, kada predsedavanje preuzima Turska.

Nikolić će posetu Turskoj iskorititi i za mnoge bilateralne susrete sa zvaničnicima Turske i zemalja članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

BSEC je osnovana na Samitu šefova država i vlada jedanaest zemalja (Rusija, Turska, Bugarska, Rumunija, Ukrajina, Moldavija, Grčka, Azerbejdžan, Jermenija, Gruzija, i Albanija) šireg crnomorskog regiona 25. juna 1992. godine, u Istanbulu, a Srbija je postala članica 2004. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 54 idi na stranu