BBC: Od Đukanovića krediti i Šariću

Podgorica -- Istraživanje BBC-ja i OCCRP-a pokazalo da je pridruživanje Crne Gore EU neizvesno zbog veza Đukanovićeve Prve banke sa narkobosom Darkom Šarićem.

Izvor: B92, Vijesti
Podeli

BBC i autorke teksta o Crnoj Gori iz Projekata izveštavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), svoju tezu baziraju na činjenici da je revizijom iz 2010, koju je radio Prajs Voterhaus, crnogorska Prva banka, koja je pod kontrolom porodice Mila Đukanovića, utvrđeno da se mnogo novca iz te banke slilo na račune Đukanovića i saradnika.

"Istraživanje BBC i OCCRP otkrilo je dokumente koji bacaju ozbiljnu senku na planove male balkanske zemlje da uđe u EU. Crna Gora je kandidat i trebalo bi da počne pregovore o pridruživanju, uprkos navodima o političkoj i finansijskoj korupciji, koji su doveli da se zemlja označi kao 'mafijaška država'", piše BBC.

Revizija je pokazala da je većina novca na računu banke došla iz državnih fondova, a novinarka-istraživač za OCCRP Miranda Petrućić kazala je za BBC da Đukanovići i njihovi saradnici "koriste banku kao bankomat, predivan izvor keša".

BBC u svom tekstu navodi da je pokušao da stupi u kontakt sa Milom Đukanovićem i predstavnicima Prve banke, ali da nikakav odgovor nije stigao.

Autorke teksta Liz Mekin i Merion Džons pišu i da je 2009. "Prajs Voterhaus" angažovan da kontroliše Prvu banku, ali da “nacrt izveštaja nikada nije objavljen”.

“Međutim, BBC je video dokument, a prema spisima, revozori su utvrdili da su najveće kredite podizali oni koji su povezani sa Đukanovićima. Istraga OCCRP-a je pokazala da su zajmovi uključivali i kompanije povezane sa Stankom Subotićem, koji je optužen od strane Italije, takođe za šverc cigareta, ali i kompanije Darka Šarića, odbeglog narkobosa”, ističu autorke teksta.

U tekstu se takođe podseća da je doskorašnjeg prvog čoveka Crne Gore Mila Đukanovića ispitivala italijanska jedinica za borbu protiv mafije u vezi sa optužbama da je povezan sa švercom cigareta, koji je išao preko Crne Gore, a na osnovu čega je, sumnja se, zarađeno preko milijardu dolara. Optužbe su odbačene 2009. godine, jer je Đukanović kao šef države uživao diplomatski imunitet.

BBC takođe podseća i da je časopis "Forin afers", takođe na osnovu svojih analiza, nedavno Crnu Goru okarakterisao kao mafijašku državu.

Mreža istraživačkih novinara otkrila je i veze Đukanovića sa kontroverznim biznismenom koji se tretira kao pripadnik kriminalnog miljea, Branislavom Branom Mićunovićem, koje takođe vode preko Prve banke.

Naime, ta banka je prilikom odobravanja kredita povlašćenim klijentima postupala suprotno zdravoj bankarskoj praksi, navodi se u izveštaju i otkriva da je banka Mićunovićevoj ženi Svetlani odobrila minus od 4,6 miliona evra na tekućem računu. O tome ne postoji nijedan pisani dokument niti analiza na osnovu koje bi se moglo zaključiti će novac biti vraćen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu