Norvežani pevali u inat Brejviku

Oslo -- Oko 40.000 Norvežana okupilo se u Oslu da bi otpevalo pesmu koju mrzi Anders Brejvik Bering, kome se sudi i da bi time izrazili protivljenje ekstremnoj desnici.

Izvor: Beta
Podeli

Uprkos kiši na trgu u blizini suda, gde se Brejviku sudi za ubistvo 77 ljudi, građani su pevali pesmu "Deca duge" norveškog muzičara Lilebjerna Nilsena, koga Brejvik ne podnosi.

Pod ružičastim kišobranima, hiljade građana, među kojima i ministri kulture nordijskih zemalja, u horu su otpevale pesmu, uz dirigovanje autora.

"Ta pesma nikada nije tako lepo zvučala", rekla je za AFP Lil Hjenevag, jedna od inicijatorki ove akcije pokrenute na Fejsbuku kao odgovor na popularnost Brejvika među desničarima.

Pred sudom u Oslu taj 33-godišnji ekstremista je u petak izjavio da je pevač Lilebjern Nilsen "veoma dobar primer marksista" koji su se "infiltrirali u kulturni milje", a da je njegova pesma "Deca duge "tipičan primer "ispiranja mozga školske dece Norveške".

"Odziv je daleko iznad mojih očekivanja", rekla je Lil Hjenevag, jer je učešće na društvenoj mreži bilo najavilo tek nešto više od 5.000 ljudi.

Svet

Srbiji se nudi saradnja sa NATO

Vašington -- Srbiji će posle izbora biti ponuđeno da proširi saradnju sa severnoatlantskom alijansom, najavila je Elizabet Šervud Randal, specijalna savetnica Baraka Obame.

Svet ponedeljak 30.04. 22:51 Komentara: 112

Poslednji zapisi Osame bin Ladena

Vašington -- Američka javnost uskoro će moći da pročita neke od poslednjih pisanih ili otkucanih zabeleški ubijenog vođe terorističke mreže Al Kaide Osame bin Ladena.

Svet ponedeljak 30.04. 20:21 Komentara: 4

Jemen: U sukobima 21 žrtva

Sana -- U žestokim sukobima koji su izbili danas na jugu Jemena, u blizini grada Loder, nad kojim Al Kaida pokušava da povrati kontrolu, poginula je najmanje 21 osoba.

Svet ponedeljak 30.04. 20:19 Komentara: 0

Sarkozijev dogovor sa Gadafijem

Pariz -- Nikola Sarkozi i Moamer Gadafi postigli su dogovor po kom je za nuklearnu saradnju sa Francuskom, Libija trebalo da oslobodi zatočene bugarske medicinske sestre

Svet ponedeljak 30.04. 20:18 Komentara: 1
strana 1 od 330 idi na stranu