Totalna blokada Žabaljskog mosta

Novi Sad, Zrenjanin -- Nezadovoljni poljoprivredni proizvođači iz Zrenjanina i okolnih mesta najavili su za sutra u 10 sati blokadu puta Zrenjanin-Novi Sad, kod Žabaljskog mosta.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Predsednik Udruženja poljoprivrednika Zrenjanina Mileta Vukov je rekao da je na sinoćnjem sastanku zaključeno da nisu ispunjeni zahtevi poljoprivrednika još ranije upućeni Ministarstvu poljoprivrede.

"Molim sve građane Zrenajnina i okolnih mesta da bez nužne potrebe ne kreću na put, jer će biti totalna blokada sve do ispunjenja uslova koje smo postavili. Jedino će se hitni slučajevi puštati", kazao je Vukov.

Kako je dodao, do sada su poljoprivrednici bili sputani u namerama da stignu do Beograda, pa će na lokalnom nivou, u celoj Vojvodini blokirati puteve prema Novom Sadu i Beogradu.

On je zamolio građane za razumevanje i istakao da je blokada puteva jedini način da poljoprivrednici iz Vojvodine privole vlast da ispuni njihove zahteve.

Poljoprivrednici zahtevaju da se vrati stari način subvencionisanja poljoprivredne proizvodnje od 14.000 dinara po hektaru, produži rok za podelu bonova za dizel gorivo do 1. jula i primeni Strategija ruralnog razvoja do 2013. godine, jer je ona uslov za korišćenje sredstava iz IPA fondova Evopske unije.

Predsednik Kluba „Sto paora plus“ Vojislav Malešev kaže se to udruženje neće priključiti obnovljenom protestu dela vojvođanskih poljoprivrednika.

"Sto paora plus" neće štrajkovati

On je rekao da je kasno za proteste, reagujući na najavu nekih vojvođanskih ratara da će sutra obnoviti protestnu vožnju traktorima, izražavajući na taj način nezadovoljstvo novim načinom subvencionisanja po prinosu, a ne kao ranije po hektaru.

Malešev smatra da je prilika za proteste zemljoradnika propuštena krajem prošle godine, pre usvajanja agrarnog budžeta i kada je najavljen nov način subvencionisanja u agraru.

On tvrdi da bi paori u Vojvodini i celoj Srbiji trebalo da o podsticajima u agraru i ispunjenju drugih njihovih zahteva razgovaraju sa novim ministrom poljoprivrede, a da sada nije pravi trenutak za proteste zemljoradnika.

Malešev je dodao da, posle izbora i formiranja nove Vlade Srbije, resorni ministar treba da primi predstavnike poljoprivrednika okupljenih u asocijacijama i da o najvažnijim problemima u agraru čuje i uvaži stavove većine.

Govoreći o aktivnosti "Sto paora plus", Malešev je ukazao da je reč o apolitičnoj organizaciji koja ne podržava nijednu političku stranku, niti je protiv bilo koje partije, ali se zalaže za interese poljoprivrednika.

Prema njegovim rečima, Klub „Sto paora plus“ je protiv novog načina subvencionisanja i traži da ostanu državni podsticaji po hektaru, kao što je bilo prethodnih godina.

Nezadovoljni poljoprivrednici iz Vojvodine su, inače, krajem prošlog meseca krenuli traktorima u protestnu vožnju ka Beogradu, kako bi pred zgradom Ministarstva poljoprivrede saopštili svoje zahteve, ali ih je policija zaustavila i nakon toga je, u periodu od 48 sati, bilo blokirano više putnih pravaca u pokrajini.

Društvo

strana 1 od 184 idi na stranu