"Francuzi dali zlato za Srebrenicu"

Beograd -- Haški optuženik Radovan Karadžić sugerisao je da je francuska obaveštajna služba dala zlato kako bi vojska bosanskih Srba streljala muslimane iz Srebrenice 1995

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Karadžić je to sugrerisao tokom unakrsnog ispitivanja bivšeg pripadnika Desetog diverzantskog korpusa VRS Dražena Erdemovića.

Karadžićeva teza je, kako je objasnio, da je "zlato došlo iz inostranstva da se učine stvari koje su učinjene...likvidacije i egzekucije u julu 1995. godine".

"Zlato potiče od jedne tajne službe koja je imala veze sa vašom grupom", rekao je Karadžić Erdemoviću.

"Nikad čuo", odgovorio mu je svedok koji se sedmi put pojavio u Haškom tribunalu.

"A niste li čuli da je Deseti diverzantski odred imao veze sa francuskom obaveštajnom službom, čije je pripadnike posle rata u BiH vodio u Zair da ratuju?", kaže Karadžić.

"Čitao sam u novinama dok sam bio u pritvoru Haškog tribunala da je neke od mojih bivših saboraca odveo francuski pukovnik u Zair. Čuo sam i da je komandant Desetog diverzantskog odreda Milorad Pelemiš dobio kilograme zlata iz Srebrenice zato što nas je poslao da streljamo civile", odgovorio mu je Erdemović.

Erdemović je potvrdio da je 16. jula na farmi Branjevo sa još sedmoricom pripadnika Desetog diverzantskog odreda streljao između 1.000 i 1.200 muslimanskih civila. Optuženi Karadžić je tvrdio da je to bilo nemoguće učiniti za tako kratko vreme, kao i da na tom prostoru nije moguće sahraniti toliki broj žrtava.

strana 1 od 30 idi na stranu