Četiri tužioca vraćena na posao

Beograd -- Državno veće tužilaca odlučilo je da se četiri neizabrana tužioca vrate na posao, usvojivši njihove prigovore na odluke prvog sastava DVT.

Izvor: Tanjug
Podeli

Njima je funkcija prestala 31. decembra 2009.

Na današnjoj sednici DVT usvojilo je četiri, a istovremeno odbilo 17 prigovora neizabranih kandidata za javnotužilačke funkcije, izjavio je Tanjugu portparol DVT Bruno Vekarić.

Tom odlukom je u 17 slučajeva potvrđena prethodna odluka prvog sastava DVT-a iz decembra 2009. godine, precizirao je Vekarić.

Prigovori Dejana Gačića, Fatime Dacić, Dragana Ranđelovića i Miodraga Canovića su usvojeni i oni se ponovo biraju za zamenike javnog tužioca u osnovnim javnim tužilaštvima, napomenuo je on.

Vekarić je istakao da se proces preispitivanja odluka odvija transparentno u kontradiktornom postupku.

Najviše telo u javnotužilačkoj organizaciji je 4. jula počelo proces preispitivanja odluka prethodnog saziva DVT-a i do sada je obavilo razgovor sa 132 neizabrana kandidata.

Donelo je 27 odluka po njihovim prigovorima na odluke prvog sastava DVT, prema kojima im je tužilačka funkcija prestala 31. decembra 2009, a razgovore prati i Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, kao i međunarodni subjekti.

Postupak, koji bi trebalo da se okonča do početka avgusta, sprovodi se shodno odredbama Pravilnika o postupku preispitivanja odluka prvog sastava DVT i primeni kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti.

U sastavu dve komisije koje obavljaju razgovore sa neizabranim tužiocima nema članova prvog sastava DVT, koji su učestvovali u donošenju spornih odluka decembra 2009.

strana 1 od 94 idi na stranu