BU nije u 500 najboljih na svetu

Beograd -- Univerzitet u Beogradu nije ušao među 500 najboljih svetskih visokoškolskih ustanova. Primat i dalje drže američki i britanski univerziteti.

Izvor: Večernje novosti
Podeli

Univerzitet u Beogradu, uprkos očekivanjima, nije uspeo da se rangira među 500 najboljih visokoškolskih ustanova u svetu na čuvenoj “Šangajskoj listi”.

Primat i ove godine drže američki univerziteti, a među prvih deset čak osam je iz SAD i dva iz Velike Britanije. Već osmu godinu zaredom lidersku poziciju zauzima Harvard.

Rektor našeg najstarijeg i najvećeg univerziteta prof. dr Branko Kovačević kaže da su očekivali da će se naći u društvu 500 najboljih visokoškolskih ustanova u svetu.

Očekuje se odgovor upravljačkog odbora koji sastavlja listu, koji bi trebalo da obrazloži poziciju našeg univerziteta.

"Za “Šangajsku listu” gleda se oko 3.000 univerziteta iz celog sveta. Problem je što na portalu Univerziteta u Beogradu nisu objavljeni svi naučni radovi, već se nalaze u internim bazama i na papirima, tako da je vidljiva samo polovina baze sa radovima profesora. Takođe, došlo je i do promene domena iz “ju” u “rs”, o čemu svetska akademska javnost nije bila u potpunosti obaveštena, pa je naš univerzitet postao “nevidljiv”, kaže on.

Neprepoznavanju Univerziteta u Beogradu u međunarodnim okvirima doprinosi i što pojedini profesori koji objavljuju radove u stranim časopisima i koji su citirani, ne pišu Univerzitet u Beogradu pored svog imena, već navode samo ime fakulteta.

Iako je rektor zatražio od svih da to čine, profesori se i dalje oglušuju, pa je registrovano 700 radova manje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 854 idi na stranu