Dinkić: Odmrzavanje u januaru

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da je sa MMF dogovoreno da plate u javnom sektoru i penzije u Srbiji budu odmrznute od 1. januara 2011. godine.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 30.08.2010.

07:41

Default images

Dinkić je naveo da nije zadovoljan postignutim dogovorom, jer se on zalagao da plate i penzije budu odmrznute već u oktobru ove godine.

On je rekao da očekuje da će razgovori sa MMF-om biti okončani u sredu i da će Srbija dobiti pozitivnu ocenu. Dinkić je najavio da će, prilikom glasanja na Vladi o sporazumu s Međunarodnim monetarnim fondom, zbog toga biti uzdržan.

Predstavnici Vlade Srbije sutra će imati završne razgovore sa Misijom Međunarodnog monetarnog fonda u okviru pete revizije tekućeg kreditnog aranžmana.

Na kraju posete predstavnika MMF-a biće dogovoreno kada će biti odmrznute penzije i plate budžetskih korisnika.

Međutim, potpredsednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da je sa MMF-om dogovoreno da plate u javnom sektoru i penzije budu odmrznute od 1. januara 2011.

Dinkić je u Leskovcu rekao da nije potpuno zadovoljan ishodom pregovora, jer smatra da bi plate i penzije trebalo da budu odmrznute odmah.

Ministar ekonomije zadovoljan je što se kod MMF-a izborio da oko million penzionera dobije jednokratnu novčanu pomoć od po 5.000 dinara, ali je nezadovoljan što će plate i penzije biti odmrznute tek januara, a ne odmah za šta se on zalagao tokom pregovora.

Ni prodaja akcija NIS-a neće bitno uticati na standard građana, jer je, prema oceni ministra ekonomije, cena akcija niska.

Njegov savet je da građani sačekaju sa prodajom akcija dok one ne dostignu realnu vrednost.

Dinkić je u Vlasotincu potpisao ugovore o podsticanju investicija sa kompanijama "Elrad WS" i "Grupo Fiorentino", koje će zaposliti jos oko 110 radnika.

On je sa Ministarkom za Nacionalni investicioni plan Vericom Kalanović obišao infrastrukturne radove na jugu Srbije.

Sredstvima NIP-a i Evropske investicione banke u Leskovcu trenutno se radi najveći projekat putne infrastrukture u poslednjih 10 godina. Podsetimo, prvobitno je bilo predviđeno da se plate i penzije odmrznu u aprilu iduće godine.

Razgovori o petoj reviziji tekućeg stendbaj aranžmana trebalo bi da budu okončani u utorak, a tekući aranžman ističe u aprilu 2011.

Srbija je sa MMF- om zaključila stendbaj aranžman polovinom maja prošle godine, u vrednosti blizu tri milijarde evra, a do sada je iskoristila oko 1,45 milijardi evra tih sredstava za jačanje deviznih rezervi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: