Vučić: Doživećemo nokaut u UN

Beograd -- Zamenik predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić je ocenio da će srpska politika prema Kosovu doživeti "nokaut" u Generalnoj skupštini UN.

Izvor: Beta
Podeli

Vučić je podsetio da rezolucija koju će Srbija podneti nije pisana u saradnji s evropskim partnerima i nema podršku za usvajanje.

"Ne razumem zašto se vlast u Srbiji nije konsultovala sa predstavnicima zemalja EU i drugih velikih sila o davanju predloga rezolucije koja bi bila prihvatljiva za većinu zemalja u svetu", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Umesto toga, dodao je on, vlast se koncentrisala na pravljenje rezolucije koja ima male ili gotovo nikakve šanse da dobije većinu u Generalnoj skupštini UN.

Osuda napada na Pančića

Vučić je na konferenciji za novinare osudio napad na novinara nedeljnika "Vreme" Teofila Pančića i zatražio od nadležnih da pronađu i privedu napadače.

Vučić je ocenio da će zbog takve politike Vlade, Srbija do kraja godine da doživi kolaps i bankrotstvo, da će ostati bez Kosova i bez stranih investicija, pošto će se posvađati sa celim svetom.

Dodao je da mu nije jasno zašto je Vlada Srbije žurila sa pisanjem rezolucije o mišljenju Međunarodnog suda pravde o Kosovu, ne konsultujući se o tome sa zemljama EU, iako su državni zvaničnici najavljivali da će to učiniti.

"Šta je smisao - da budemo sami u tome, da nas podrže Uganda i Togo i da ne možemo da nađemo četvrtog? Ne razumem o čemu je reč, sem da su neke glave mnogo usijane", rekao je Vučić.

Vučić je potvrdio novinarima da je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić pozvao lidera SNS-a Tomislava Nikolića da bude jedan od izaslanika Srbije koji će nositi pismo zemljama koje nisu priznale Kosovo, tražeći od njih da istraju u svom stavu.

Nikolić je, prema tvrdnji Vučića, taj predlog odbio jer "nije ničiji kurir".

strana 1 od 60 idi na stranu