Prijava imovinskih karata do ponoći

Rok za podnošenje imovinske karte državnih i lokalnih funkcionera Agenciji za borbu protiv korupcije, kojih je u Srbiji oko 30 hiljada, ističe u ponoć.

Izvor: B92

Nedelja, 31.01.2010.

17:53

Default images

Na sajtu Agencije navedeno je da će podaci o imovini funkcionera u Srbiji uskoro biti dostupni javnosti, pošto istekne rok od četiri, pet dana za prijave koje su poslate preporučenom poštom. Imovinsku kartu bilo je moguće Agenciji dostaviti i lično.

Protiv funkcionera koji ne budu u roku prijavili imovinu biće podnete prekršajne prijave, dok ih, shodno zakonu, za eventualno dostavljanje lažnih podatka očekuje zatvorska kazna od šest meseci do pet godina.

Funkcioneri koji obavljaju više funkcija moraće uskoro da se izjasne koju će zadržati, jer će, kako je najavljeno iz Agencije, tokom februara biti napravljen spisak funkcija koje nisu u sukobu interesa.

Podaci o imovini funkcionera, političara, ministara, gradonačelnika biće objavljeni na sajtu Agencije, a gradjani će imati uvid u njihovu imovinu i dve godine po prestanku funkcije.

Funkcioneri imaju obavezu da do isteka dana prijave imovinu koja je u njihovom vlasništvu, kao i imovinu koja se vodi na ime bračnog ili vanbračnog supružnika ili maloletnog deteta koje živi u zajedničkom domaćinstvu, ali ti podaci neće biti dostupni javnosti.

Sudije i tužioci koji nisu reizabrani neće morati da podnose Agenciji izveštaje o imovini i prihodima, niti da traže saglasnost za obavljanje drugih poslova, a od podnošenje imovinskih karti izuzeti su i predsednici akademija nauka i prodekani fakulteta.

Prijave imovine i prihoda izuzeti su i odbornici lokalnih skupština, članovi upravnih i nadzornih odbora na lokalnim nivoima i u institucijama čiji je osnivač pokrajina i republika, koji za taj posao ne primaju naknadu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: