Vetroelektrane kod Pančeva

Pančevo -- Grad Pančevo i preduzeća "Velburi-Bela Anta" i "Vetroelektrane Balkana" potpisali su ugovor o izgradnji dve vetroelektrane ukupne snage 170 megavata.

Izvor: Beta
Podeli

Gradnja će početi na proleće 2011. godine i predstavlja početak izgradnje vetroparka na potezu između Pančeva i Kovina koji će imati ukupno šezdeset vetrenjača. Izgradnja čitavog vetroparka koštaće oko 470 miliona evra koje će uložiti ta dva preduzeća.

Pančevo se ugovorom obavezuje da obezbedi lokacije i neophodne dozvole za gradnju.

"Grad će imati višestruke koristi jer će osim ekološki čiste energije u narednih 25 godina dobijati 0,5 odsto bruto zarade od prodaje struje, a sve radove na izgradnji obaviće pančevačka preduzeća", izjavio je posle potpisivanje zamenik gradonačelnika Dušan Mrvoš.

Predstavnik kompanije "Velburi-Bela Anta" Miodrag Obradović rekao je da je Pančevo među prvim gradovima u Srbiji koji su prepoznali značaj obnovljivih vidova energije.

Protokol o izgradnji potpisan je još u maju prošle godine, ali je ugovor čekao donošenje Uredbe Vlade Srbije o povlašćenim cenama proizvođača iz vetroenergetike koja je doneta krajem 2009, dodao je Obradović.

Prema uredbi, cena kilovat-časa električne energije iz vetra koštaće 9,5 evrocenti, rekao je on.

strana 1 od 101 idi na stranu