Francuska posada kriva za incident

U ponedeljak je na beogradskom nebu izbegnut sudar dva aviona. Za incident kriva posada francuskog aviona, utvrdio Direktorat za civilno vazduhoplovstvo.

Izvor: B92, FoNet

Sreda, 30.12.2009.

12:34

Default images

Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije saopštio je da je u vazdušnom prostoru Srbije došlo do narušavanja normi za razdvajanje između francuskog vazduhoplova A318 AFR286J, na liniji Pariz-Sofija, i izraelskog aviona Boing 777, ELY007, na liniji Tel Aviv-Njujork. Prema pisanju izraelskog lista "Haarec" avioni su se nalazili na razdaljini od svega 300 metara.

Direktorat je uvidom u audio i video snimak pomenutog događaja nedvosmisleno utvrdio da se posada francuskog aviona nije pridržavala instrukcija kontrole letenja i isključivi je uzrok narušavanja normi razdvajanja vazduhoplova.

Napominje se da su instrukcije izdate od radarskog kontrolora letenja Centra oblasne kontrole letenja Beograd bile ispravne i potpuno u skladu sa pravilima razdvajanja vazduhoplova.

Posada francuskog aviona je, kako se navodi, čak ispravno ponovila zadatu instrukciju za snižavanje do visine od 35 000 stopa (10 650 metara), ali je iz nepoznatih razloga nastavila snižavanje i ispod odobrene visine.

Tek nakon pravovremene intervencije radarskog kontrolora letenja, posada francuskog aviona je zaustavila snižavanje na 34 700 stopa (10 559 metara) odnosno 300 stopa nize od dozvoljenog nivoa, u trenutku kada je izraelski Boeing bio udaljen 3,5 nautickih milja, a na visini od 34 000 stopa (10 346 metara), kaže se u saopštenju.

Direktorat je o pomenutom događaju i rezultatima analize blagovremeno informisao vazduhoplovne vlasti Izraela i Francuske.

Izraelska kompanija "El Al" tvrdi da se njen avion 28. decembra spustio kako bi uspostavio bezbednu udaljenost od letelice "Er Fransa“, koja je sledila loša uputstva kontrolora letenja.

"Pilot je reagovao u skladu sa situacijom. Ni u jednom trenutku nisu bili ugroženi putnici, posada ili avion", saopštio je potpredsednik "El Ala" Lior Javor. Potkomitet za bezbednost vazdušnog saobraćaja Ministarstva za infrastrukturu Srbije saopštio je da je posle analize događaja i uvida u zapisnik o inspekcijskom nadzoru i konstatovano je da je pilot francuskog aviona neovlašćeno sišao sa dozvoljenog nivoa i približio se izraelskom avionu, koji se nalazio ispod njega.

Posle intervencije kontrole letenja sa zemlje, francuski avion se vratio na dozvoljeni nivo leta, kaže se u saopštenju i navodi da nije bilo propusta u radu kontrole letenja, već da su sprovedene sve neophodne i propisane procedure da do sudara ne dođe.

Potkomitet je na današnjem vanrednom satanku nakon analize sva tri vanredna sletanja na Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu u prethodnoj nedelji konstatovao da su dva turska i jedan nemački avion vanredno sleteli zbog zdravstvenih tegoba putnika.

Putnik turskog aviona je pre sletanja preminuo, a putnica iz drugog turskog aviona, kao i putnik iz nemačkog aviona, hospitalizovani su u Urgentnom centru u Beogradu, gde im je ukazana sva neophodna pomoć, navedeno je u saopštenju Potkomiteta.

Komunikacija segment bezbednosti

Komunikacija kontrolor leta - pilot je jedan od segmenata bezbednosti vazdušnog saobraćaja. Osim redovne, postoji i frekvencija za hitne slučajeve, tako da se retko desi da se veza sa radarskom kontrolom potpuno izgubi, objašnjava Predrag Radosavljević, predsednik Udruženja linijskih pilota Srbije.

“U svim segmentima leta, ako se dogodi da stvarno potpuno izgubite komunikaciju, od vas se pretpostavlja da imate određeni postupak radnji koji će kontrolor da prepozna”, navodi Radosavljević.

Razmak između dva aviona koji lete u istom pravcu treba da bude 660 metara, a u suprotnom 330.

Posada francuskog aviona je iz, za sada nepoznatih razloga, nastavila spuštanje ispod odobrene visine.

O ovom događaju, blagovremeno su obaveštene vazduhoplovne vlasti Izraela i Francuske.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: