Priznao da je naređivao ubistva

Pnom Pen -- Visokih funkcioner Crvenih kmera kome se sudi za zločine počinjene u Kambodži, priznao je danas na suđenju da je naredio ubistva dece u zatvoru S-21.

Izvor: Tanjug
Podeli

Kaing Gvek Eav, poznatiji kao Dač (66), koji je rukovodio zatvorom S-21, najvećim centrom za torturu Crvenih kmera, u kome je stradalo više od 14.000 muškaraca, žena i dece, rekao je da je "morao da primenjuje politiku Komunističke partije". Samo šačica zatvorenika, među kojima izvestan broj dece, preživeli su zatvor.

Većina je mučena pre nego što su odvedeni izvan prestonice Pnom Pena i pretučeni na smrt na "poljima smrti".

Tokom današnjeg saslušanja tužilac je pitao Duča da li je naredio čuvarima da ubijaju bebe udarajući ih o drveće, što je on negirao, ali je rekao da veruje da su to učinili njegovi drugovi.

S obzirom da u Kambodži ne postoji smrtna kazna, Duč bi mogao da bude osuđen na doživotnu robiju, ukoliko bude osuđen pred zajedničkim tribunalom Ujedinjenih nacija i Kambodže po optužbama za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti mučenje i ubistva.

Duč je prvi od pet lidera Crvenih kmera kojima se sudi zbog vladavine terora u Kambodži 1975-1979, za vreme režima Pola Pota, kada je više od 1,7 miliona ljudi umrlo.

Ostalih četvoro koji u zatvoru čekaju na suđenje su Kieu Samfan i Nuon Čea, bivši šef države i vodeći ideolog Crvenih kmera, Jeng Sari, ministar spoljnih poslova i njegova supruga Jeng Tirit, koja je bila ministar socijalnih poslova, koji su negirali da su znali za zločine.

Info

Dete preživelo pad aviona

Dubai, Moroni, Pariz -- Prema najnovijim izveštajima lokalnih vlasti i medija, jedno dete je preživelo udes aviona, koji je leteo iz Sane u Jemenu ka Moroniju na Komorskim ostrvima.

Svet utorak 30.06. 23:01 Komentara: 56

U KPS se vratilo 310 Srba

Priština -- U Kosovsku policiju se za povratak prijavilo 310 policajaca srpske nacionalnosti, izjavio je portparol KPS-a Arber Beka i dodao da broj povratnika nije konačan.

Kosovo utorak 30.06. 21:59 Komentara: 24

Sarkozi protiv Libermana?

Jerusalim -- Predsednik Francuske Nikola Sarkozi savetovao je izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu da smeni šefa diplomatije Avigdora Lidermana, tvrde izraelski izvori.

Svet utorak 30.06. 21:53 Komentara: 0

Obama: Ilegalan državni udar

Vašington, Njujork -- Predsednik Manuel Zelaja, koga je vojska proterala iz Hondurasa, za Sjedinjene Države ostaje šef te države, poručuje američki predsednik Barak Obama.

Svet utorak 30.06. 21:42 Komentara: 21
strana 1 od 777 idi na stranu