Pomoć EU Srbiji od 168 miliona evra

Valjevo, Beograd, Ljubljana -- Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić i šef delegacije Evropske komisije Žosep Ljoveras potpisali su sporazum o pomoći Srbiji u iznosu od 168 miliona evra.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Posle potpisivanja sporazuma, Đelić je istakao da se radi o još jednoj tranši od ukupno milijardu evra bespovratnih sredstava koje je EU namenila Srbiji, za period od 2007. do 2012. godine, radi sprovođenja reformi u procesu pridruživanja Srbije Uniji.

"Najveći deo, u iznosu od 45 miliona evra, biće namenjen lokalnoj samoupravi u Srbiji, poput Valjeva", rekao je Đelić.

Šef delegacije Evropske komisije Žosep Ljoveras rekao je da potpisivanje sporazuma predstavlja jak znak podrške EU reformama u procesu evropskih integracija Srbije i dodao da je bespovratna pomoć EU namenjena razvoju i jačanju demokratije u Srbiji, primeni standarda EU i jačanju pravne države.

On je dodao da evropski komesari Oli Ren i Roberto Almunja razmatraju mogućnost da se sredstva iz Fonda IPA dodele kao podrška budžetu Srbije, pošto se sredstva tog tipa inače ne dodeljuju budžetima zemalja.

Protest veterana u Valjevu

Pripadnici interventne jedinice valjevske policije uklonili su ratne veterane koji su u zgradi Gradske skupštine počeli protest dok je trajao sastanak ambasadora zemalja Evropske unije.

Načelnik skupštinske službe zamolio je šestoricu ratnih veterana, koje je predvodio Ljubomir Bradić, da napuste zgradu, što su oni odbili.

Potom je policija intervenisala bez upotrebe sile, a jedino je veteran Boža Petrović iznet iz zgrade.

Valjevski veterani protestuju nekoliko meseci zbog neisplaćenih ratnih dnevnica za učešće u ratnim sukobima na Kosovu 1999, a Opštinskom sudu u Valjevu podneli su zbog toga oko 2.000 tužbi.

Srbija u EU naredne decenije

Šef delegacije Evropske komisije u Beogradu Žozep Ljoveras izjavio je da će Srbija postati punopravna članica Evropke unije tokom naredne decenije i istakao da do tada Srbija mora da nastavi da sprovodi reforme na svim poljima.

Tokom posete delegacije 22 ambasadora zemalja članica EU Valjevu, Ljoveras je izbegao da kaže koje se godine očekuje ulazak Srbije u EU, napominjući da to zavisi od Srbije.

Kacin: Podrška Srbiji u EU

Poslanik u Evropskom parlamentu i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin razgovarao je danas u Briselu s ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem i podržao nastojanja Srbije da uđe u EU i ukidanje viza.

Kako je saopšteno iz kabineta slovenačkog poslanika, Kacin je podržao nastojanja da se ukinu vize već u toku ove godine i "pohvalio nastojanja srpskog tužilaštva da ispuni sva očekivanja Haga i omogući Srbiji da krene brže ka EU i tako postane motor jačanja napora za uključivanje država regiona u EU".

Ljoveras je rekao da sada u celom svetu vlada ekonomska kriza, koja će uticati i na Srbiju, ali se reforme, koje će dovesti do jačanja konkurentnosti privrede i stvaranja snažnije ekonomije zemlje, moraju nastaviti.

On je pozvao preduzeća u Valjevu da intenziviraju reforme i povećaju svoju konkurentnost kako bi dala doprinos procesu pridruživanja EU.

Ambasadorka Češke Republike Hana Hubačkova očekuje da će Srbiji do kraja godine biti ukinut vizni režim za ulazak njenih građana u EU, ocenjujući da će 2009. godina biti prekretnica za Srbiju u tom pogledu.

Povodom ocene Ljoverasa o procesu pristupanja EU, Hubačkova je podsetila da je Češka 1996. godine podnela zahtev za pristupanje, a 2004. godine je postala članica EU.

Ambasador Kraljevine Švedske u Beogradu Nils Krister Bringeus podsetio je da od 1. jula Švedska preuzima predsedavanje EU od Češke i ocenio da je proces vizne liberalizacije ključni deo procesa evropskih integracija Srbije.

Bringeus je istakao da proces pridruživanja EU jača reforme u društvu i naveo da se oko 40 odsto tih reformi odnosi na zaštitu životne sredine.

Ambasadori 22 zemlje članice EU posetili su danas sve srednje škole u Valjevu, gradsku toplanu, koja je izgrađena sredstvima EU, a kasnije sa potpredsednikom Vlade Srbije za evropske integracije Božidarom Đelićem posetiće i Istraživačku stanicu "Petnica".

Info

Hapšenja zbog napada na policajca

Novi Pazar, Kragujevac -- Istražni sudija novopazarskog Okružnog suda Ćamil Hubić kaže da je privedeno nekoliko osoba u istrazi nakon ranjavanja policajca Momčila Biorca u Novom Pazaru.

Hronika četvrtak 30.04. 22:37 Komentara: 6
strana 1 od 829 idi na stranu